Norske Magnus kan bli årets britiske designer

- Først lurte jeg på om det var en spøk.

STILIG HJEM: Magnus er samboer med britiske Ella Jones (29) i trendy Hackney. - Hun jobber med mote og har greie på det estetiske. Det er godt å ha noen som kommer med innspill, forteller han. Foto: MARIANNE WIE
STILIG HJEM: Magnus er samboer med britiske Ella Jones (29) i trendy Hackney. - Hun jobber med mote og har greie på det estetiske. Det er godt å ha noen som kommer med innspill, forteller han. Foto: MARIANNE WIEVis mer

LONDON (Dagbladey): Ideer får jeg overalt. Det kan skje mens jeg går, er på vei til en kompis eller sitter på T-banen. Da gjelder det å ha mobilen eller noe å notere på. Jeg trenger også et sted å samle tankene og sette de til live. Da er verkstedet det perfekte stedet å være, sier Magnus mens han rigger til drillen.

Det er ti år siden han tok steget fra Sarpsborg til verdensmetropolen London. Her studerte Magnus produkt- og møbeldesign på Kingston University.

Snart skulle det bli mastergrad ved Saint Martins College, mens helger og kvelder ble dedikert til jobb for å få relevant erfaring.

Da finanskrisen stormet som verst måtte han forlate stillingen som designer for klokkemerket TAG Heuer. Deretter kom en tøff periode hvor han begynte å designe egne prosjekter mellom spredte frilansoppdrag, før han igjen fikk fast jobb.

Lange dager Nå er det nærmere tre år siden nordmannen ble ansatt i firmaet HCT, en stor leverandør og merkevarebygger innen kosmetikkbransjen.

FRAMKOMSTMIDDEL: - Jeg kjørte en Vespa i mange år, men hadde lyst til å tøffe meg litt, ler designeren og sikter til sin klassiske Triumph Bonneville.
 Foto: MARIANNE WIE
FRAMKOMSTMIDDEL: - Jeg kjørte en Vespa i mange år, men hadde lyst til å tøffe meg litt, ler designeren og sikter til sin klassiske Triumph Bonneville. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- I en by som London er det mange flinke og ambisiøse mennesker. Derfor må man regne med opp- og nedturer. Nå jobber jeg fulltid og driver mine egne designprosjekter på si. Hovedsakelig dreier det seg om lamper og møbler. Målet har alltid vært å starte for seg selv, og det krever mye. Jeg skulle gjerne hatt flere timer i døgnet, smiler Magnus.

Det harde arbeidet har båret frukter. Foran oss står prototypen av lampa «Tint» som østfoldingen har designet. Den lyser ikke bare opp det kjølige verkstedet i Hackney, men også Petter Stordalens designhotell «The Thief» på Tjuvholmen i Oslo.

- Produktene mine var med på utstillingen «100% Norway» for første gang i 2011. Da utstillingskurator Benedicte Sunde, som også jobber for DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter), ble kontaktet av interiørdesignerne fra «The Thief» gjorde hun dem oppmerksom på mine og flere andre gjenstander fra den norske utstillingen.

Nominert av prestisjemagasin Magnus fikk i oppgave å designe en mindre versjon av «Tint» i led-utgave, som er unik for det norske hotellet. Lampa befinner seg nå på samtlige bord i hotellets eksklusive restaurant.

- Det er kult at de har kjørt i gang med et slikt konsept. Jeg tok med meg mamma, pappa og samboeren min på middag da jeg var i Oslo sist. Det var en spesiell følelse å sitte i disse stilige omgivelsene og vite at det var min lampe på bordet, sier han.

For noen uker siden kom nok et høydepunkt i form av en e-post fra britiske ELLE Decoration. Det prestisjefulle magasinet kunne fortelle at nordmannen er nominert til å bli «årets britiske designer».

- Først lurte jeg på om det var en spøk. Heldigvis var det ikke det. Siden det er så vanskelig å lykkes med business i London, setter jeg stor pris på nominasjonen. Det er ganske stas, sier Magnus beskjedent.

Kan åpne nye muligheter Han konkurrerer mot Bethan Gray, Michael Anastassiades, Galvin Brothers, Suki Cheema og Benjamin Hubert som alle har gjort seg bemerket blant hovedstadens designelite.

- De nominerte er store talenter, så jeg tar ikke seieren på forskudd. Her er det masse bra ute og går. Det er opp til leserne av ELLE Decoration å avgjøre hvem som vinner, og det er gøy siden de har peiling på både design, møbler og tilbehør.

Å vinne en slik kåring vil være synonymt med økt etterspørsel og nye muligheter i både inn- og utland. Akkurat det tenker ikke Magnus for mye på.

ORGANISERT:«Concrete Desk Set» er støpt i betong for å holde orden på skrivepulten. Designet av Magnus i 2011.

Foto: MARIANNE WIE
ORGANISERT:«Concrete Desk Set» er støpt i betong for å holde orden på skrivepulten. Designet av Magnus i 2011. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- Uansett hva som skjer, har jeg planer om å fortsette som før og utvikle merkevaren min. Det høres kanskje ut som en klisjé, men det viktigste for meg er å lyse opp noens hverdag. Alt annet er en bonus.

EGET ARBEID: Denne lampa heter «Tint» og er designet av Magnus. En mindre versjon finnes i restauranten på Petter Stordalens luksushotell «The Thief». Foto: MARIANNE WIE
EGET ARBEID: Denne lampa heter «Tint» og er designet av Magnus. En mindre versjon finnes i restauranten på Petter Stordalens luksushotell «The Thief». Foto: MARIANNE WIE Vis mer