VINNER:  I kveld mottok forfatter Merethe Lindstrøm den prestisjettunge Nordisk Råds Litteraturpris av Kimmo Sasi. Foto: Morgunbladid
VINNER: I kveld mottok forfatter Merethe Lindstrøm den prestisjettunge Nordisk Råds Litteraturpris av Kimmo Sasi. Foto: MorgunbladidVis mer

Norske Merethe Lindstrøm vant Nordisk Råds litteraturpris

Prisen delt ut på Island i kveld.

(Dagbladet): - Da jeg nylig mottok den Norske kritikerprisen, så sa jeg at takketaler er en sjanger jeg ikke behersker spesielt godt, men så la jeg frekt til at jeg gjerne kunne utforske sjangeren, sier Lindstrøm og smiler.

I kveld ble Nordisk Råds Litteraturpris delt ut i Reykjavik, Island. 14 personer var nominert.

Norske Merethe Lindstrøm fikk den prestisjetunge prisen.

- Jeg har den ære å annonse vinneren av årets Nordisk Råds Litteraturpris. Vinneren er Merethe Lindstrøm for «Dager i stillhetens historie». Stillheten kan være fortrenging, troen på at man kan holde det forferdelige borte, men stillheten kan også være lydhør. Stille og dempet. I Merethe Lindstrøms roman er stillheten begge deler, sier Lilian Munk Rösing, forfatter, kritiker og foreleser ved København universitet.

Blomster Lindstrøm kom siden opp på scenen hvor hun fikk blomster og ei bok av Kimmo Sasi.

- Kjære nordiske venner, Det Nordiske Rådet gratulerer deg med at du har fått den 50. prisen. Vi ønsker deg lykke og framgang, sa Sasi til Lindstøm.

Prisen ble delt ut i det Islandske parlamentet.

- Det å bli kalt kvinnelig forfatter, er litt som å ha sølt cola på tastaturet. Det er som om det ikke har den samme relevansen. Det jeg skriver om er det allmennmenneskelig. Det plager meg ikke å være kvinnelig forfatter, men jeg har tenkt over det. Det er et faktum at mange litteraturpriser går til menn, sier Lindstrøm under en pressekonferanse i kveld.

Ni nordmenn har tidligere vunnet det prestisjetunge prisen. Jan Kjærstad vant den i 2001 for romanen «Oppdageren». Før kveldens utdeling hadde sterk tro på danske Vibeke Grønfeldt.

- Jeg tror at Vibeke Grønfeldt vinner. Jeg tror litt på det at backlisten ubevisst har noe å si for avgjørelsen, og hun har et langt og veldig godt forfatterskap i ryggen. Grønfeldt skriver på en spesiell måte som jeg tror gjør henne til en sterk kandidat, sa Kjærstad før utdelingen.

Tre nominerte I år var tre norske forfattere nominert. Øyvind Rimbereid og debutanten Rawadna Carita Eira var nominert sammen med Lindstrøm.

Ti personer sitter i juryen, to fra hvert land - Sverige, Norge, Danmark, Finnland og Island. Fra Norge er det Helene Uri og Erik Bjerck Hagen som er medlemmer.

Prisen deles ut for femtiende gang i år, den skjer på islandsk jord. I fjor vant nemlig islendingen Gyrðir Elíasson for boka «Milli trjánna». Året før vant finske Sofi Oksanen, før norske Per Petterson i 2009 for «Jeg forbanner tidens elv».

Vinneren får 350 000 danske kroner.