KOMMENTARER

Norske motebladers trange syn på kvinner

Krisetider i magasinbransjen.

ELLE-PROFILER: Stylist Caroline Skjelbred (t.v.) og Petra Middelthon, stylist og moteredaktør i Elle, ankommer en av motebladets sommerfester. Foto: NTB Scanpix
ELLE-PROFILER: Stylist Caroline Skjelbred (t.v.) og Petra Middelthon, stylist og moteredaktør i Elle, ankommer en av motebladets sommerfester. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Tidligere denne måneden ble det klart at norske Elle kommer med sitt siste nummer i mai. Det er ikke overraskende at noen blader må gå inn, men kan Elles endelikt også forklares med deres ekstremt smale syn på hva norske kvinner bryr seg om?

Etter å ha lest tyske og franske versjoner av Elle i en årrekke er nemlig kontrasten til deres norske navnesøster påfallende. Mote er selvfølgelig hovedfokus i alle bladene, men de internasjonale utgavene byr også på mer. Jeg vet ikke hvordan journalistene i de bladene ser ut, men jeg har lest det de har skrevet med interesse. I Norge er det motsatt.

Etter redaktør Signy Fardal er skjønnhetsansvarlige Caroline Skjelbred den mest profilerte journalisten i Elle. Hun skal vi åpenbart være på fornavn med, for hun har den månedlige spalten «Carolines favoritter». Men vi har jo ikke fått nok av Caroline med det, tenker åpenbart Elle-redaksjonen, som i tillegg til Skjelbred består av tre andre.

Denne måneden kan Elle derfor by på reportasjen «Motehusene – Bli med hjem til tre fasjonable jenter». Og hvem får vi komme hjem til? Jo, en av de tre fasjonable jentene er Elles helt egne Caroline Skjelbred! Blant alle norske kvinner bor altså Elles journalist så uimotståelig fasjonabelt til at hun bare måtte bli case i sitt eget blad, igjen. Kanskje hun skal selge leiligheten? Eksredaktør i Costume, Vanessa Rudjord, valgte den taktikken i 2014 da hennes skulle ut på markedet. Over åtte sider fikk sjefredaktøren vise fram leiligheten sin i Costume Living, Costume ble seinere felt i PFU for dette.

I franske Vogue denne måneden får vi derimot et 4 siders intervju med den franske feministen Élisabeth Badinter. Hun er 72 år. Og de presenterer kunstneren Marina Abromovic (71) over fire sider.

Elles tyske navnesøster kan by på en fjorten sider lang temadel om «sterke kvinner». Her blir blant annet Stockholms kvinnelige ordfører, Karin Wanngård, presentert.

Fardal sa selv, i det nå så legendarisk famøse TV2-intervjuet fra 2011, at leseren skulle lære noe av hvert nummer av Elle. Seks år etter har hun fortsatt ikke fulgt sin egen idé videre. Bortsett fra å få vite hvor du får kjøpt månedens trender og hvordan Elle-journalistene bor, er bladet nærmest blottet for substans. Men Elle er ikke alene i damebladenes uutholdelige selvsentrerte letthet; deres klareste konkurrent, Det Nye, er på ingen måte bedre. I februarutgaven vier bladet fire sider til fotostudier av seg selv.

De som først og fremst vil savne norske Elle er derfor kvinner som Tone, Pia, Jenny, og Caroline. De mister sin geniale pr-kanal ut i den norske, kvinnelige offentligheten, og en sommerfest. Resten av Norges kvinner er jeg lite bekymret for, men de fortjener bedre moteblader.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer