Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske musikere vil ha mer av Spotify-pengene dine

- De får nok strømmepenger allerede, sier direktør i IKT Norge.

AVGIFTSFORSLAG: Musikkbransjen går inn for egen avgift på strømmetjenester. Ikke alle liker den ideen.  AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
AVGIFTSFORSLAG: Musikkbransjen går inn for egen avgift på strømmetjenester. Ikke alle liker den ideen. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

(Dagbladet): Torsdag gikk store deler av norsk musikkbransje ut i Dagbladet og ytret ønske om avgift på strømmetjenester som WiMP og Spotify. 

FONO, GramArt og Musikernes fellesorganisasjon (MFO) sier alle at norske artister tjener for lite penger på strømmetjenestene, og at tida for reform er overmoden.

Støtter ikke strømmeavgift Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, lar seg ikke imponere av musikkbransjens avgiftskrav.

- Det er dessverre ikke noe nytt i denne iveren i kultursektoren etter å avgiftslegge både bredbånd og internettbaserte tjenester som for eksempel strømming, sier han til Dagbladet.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) luftet nylig strømmeavgift som en mulighet for å gi norsk film mer penger å rutte med. Da kom musikkbransjen også på banen.

- Dette er ideer vi har vært inne på tidligere, og skal man gå inn for en avgift på strømming av film, må dette også gjelde for musikk, fortalte Larry Bringsjord i FONO.

Får nok penger allerede Waterhouse i IKT Norge sier derimot at musikkbransjen får mer enn nok strømmepenger allerede.

- Ser man på streaming for musikk så går 75 - 80 prosent av det forbrukeren betaler videre til rettighetshavere, det er oppsiktsvekkende at dette ikke er nok, sier han.

Waterhouse minner om at det å ha en egen skatt som er tilpasset ditt spesielle behov er noe de fleste nok kunne tenke seg. Men slik er ikke verden, sier han.

- Det er mange som kunne tenke seg å ha en egen skattetype hvor inntekten automatisk ble øremerket sitt formål, særlig hvis avgiften legges på en annen næring og andre kunder enn sine egne. Vi forventer at kultursektoren revurderer og at politikerne holder fast på prinsippene, sier IKT-direktøren.

WiMP: Forbrukerne må ta regninga
Mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Arild Grande, støtter allikevel forslaget om avgift på strømmetjenester, og vil gjerne utrede mulighetene for å innføre en slik avgift. På én forutsetning.

- Forbrukerne skal ikke rammes. Det blir galt at bidrag fra strømmeleverandørene legges over på brukerne. Da er det bedre at for eksempel Netflix bidrar med en del av sin omsetning til filmproduksjon, sier Grande.

En slik avgift vil ventelig ha en form som sørger for at inntekter på musikkstrømming brukes direkte til produksjon av smalere norsk musikk. 

WiMP fortalte Dagbladet at de ikke har mer rettighetspenger å dele ut. Dermed vil en eventuell avgift på strømmetjenester måtte bli finansiert av brukerne, sa Kristin Eldnes i strømmegiganten. 

Kulturdepartementet sier de ikke har tatt stilling til avgiftsbelagt musikk- og filmstrømming enda:

- Kulturministeren har ikke tatt stilling til forslaget om avgift på bredbånd eller strømmetjenester, men invitert ulike bransjeaktører til en rundebordskonferanse for å drøfte spørsmål rundt forretnings- og finansieringsmodeller for norsk audiovisuell produksjonsbransje, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag.