Norske muslimer vurderer søksmål mot bok

Jorunn Jasmin Oksvold sier hun vil anmelde forfatteren etter å ha blitt omtalt i boka «Norsk Jihad - muslimske ekstremister blant oss».

VIL ANMELDE:  Jorunn Jasmin M. Oksvold sier hun og flere andre muslimer vil anmelde Lars Akerhaug etter at hun mener hun er blitt feilaktig framstilt som en som ønsker krig i hans bok. Arkivfoto: Ned Alley / NTB scanpix
VIL ANMELDE: Jorunn Jasmin M. Oksvold sier hun og flere andre muslimer vil anmelde Lars Akerhaug etter at hun mener hun er blitt feilaktig framstilt som en som ønsker krig i hans bok. Arkivfoto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere norske muslimer som er omtalt i Lars Akerhaugs bok «Norsk Jihad - muslimske ekstremister blant oss», vurderer å politianmelde og saksøke forfatteren.

Følelsene var sterke da Akerhaugs bok ble debattert under et møte på Litteraturhuset i Oslo tirsdag kveld. Forfatteren ble av flere beskyldt for feilaktig å henge ut personer som radikale islamister og skape økt stigmatisering av muslimer i boken som kom ut tidligere i høst.

Voldsalarm Den norske konvertitten Jorunn Jasmin Oksvold uttalte at trusselnivået mot henne har økt i så stor grad at hun har vært nødt til å skaffe seg voldsalarm etter at Akerhaug har brukt uttalelser hun har gitt i en nettdebatt for noen år tilbake i boken sin.

- Uten å spørre om lov og uten å spørre hva jeg mente, så konstruerer du meg som en person som ønsker krig, sa Oksvold under debatten.

Til NTB sier Oksvold at hun og flere andre som er omtalt i boka, kommer til å politianmelde og saksøke forfatteren.

Lars Akerhaug vil ikke kommentere truslene om søksmål.

- Men disse litt hårsåre reaksjonene er kanskje et uttrykk for et generelt problem knyttet til ekstremisme i Norge, at man noen ganger kan være redd for å ta opp disse tingene fordi man vet det vil komme reaksjoner og disse kan være ubehagelige, sier han til NTB.

Skuffet Litteraturhusets hovedsal var fylt til randen under debatten, der blant andre analysesjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Jon Fitje Hoffman, statssekretær ved Statsministerens kontor Laila Bokhari, moskéforstander Basim Ghozlan og islamforsker Lars Gule deltok.

Ghozlan, som fortalte at han i mange tilfeller hadde fungert som en døråpner for Akerhaug inn i de muslimske miljøene, fortalte at han var skuffet over boka som han mener utleverer privatpersoner og setter uriktige merkelapper på mange i miljøet.

Enda kraftigere skyts kom fra lederen av den islamistiske organisasjonen Islam Net, Fahad Qureshi, som mener boka lager et stort sirkus av noe som ikke er reelt.

- Han skaper nasjonal frykt for muslimer basert på en håndfull personer, uttalte Qureshi, som mener PST driver en heksejakt på muslimer.

Handlingsplan Qureshis syn ble imidlertid møtt med kritikk fra både Akerhaug, PST, Lars Gule og Laila Bokhari. De mener det er snakk om en høyst reell trussel som må tas på alvor.

HÅRSÅRE REKASJONER:  Lars Akerhaug mener reaksjonene er uttykk for et generelt problem knyttet til ekstremistme i Norge. Foto: Kagge forlag
HÅRSÅRE REKASJONER: Lars Akerhaug mener reaksjonene er uttykk for et generelt problem knyttet til ekstremistme i Norge. Foto: Kagge forlag Vis mer

- At det er snakk om en falsk frykt, nei det tror jeg ikke på. Antall avvergede angrep og det som kommer fram i sikkerhetsmyndighetenes åpne trusselvurderinger, viser noe annet, sa Bokhari, som fortalte at regjeringen kommer med en handlingsplan mot radikalisering i april neste år.

PST har flere ganger uttrykt bekymring for muslimer som drar til Syria for å kjempe i borgerkrigen, og som kommer hjem radikalisert og med kamptrening.

- Jeg håper du forstår at når vi ser en kobling mellom radikale uttalelser og holdninger, samtidig som personen prøver å skaffe seg operativ kapasitet, så må vi foreta oss noe, uttalte Fitje Hoffman.

Lars Gule etterlyste at Islam Net lager en klarere grense til mer ekstreme grupperinger som Profetens Ummah, som har tatt til orde for bruk av vold for å nå sine mål.

- Det skjer en glidning mellom dere og Profetens Ummah. Det er de samme personene som tilhører dere, som deltar på Profeten Ummahs demonstrasjoner. Når dere har en retorikk og en ideologi som nesten er lik, bortsett fra oppfordringen til vold, da har du et ansvar for at personer ikke beveger seg mot ekstremisering, sa Gule.

(NTB)

VEKKER REAKSJONER:  Lars Akerhaugs bok om norsk jihad ble heftig debattert på Litteraturhuset i kveld.
VEKKER REAKSJONER: Lars Akerhaugs bok om norsk jihad ble heftig debattert på Litteraturhuset i kveld. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer