Natassia Malthe

Norske Natassia i voldtektssøksmål mot Weinstein: - Lettet over arrestasjonen

- Har forårsaket så mange kvinner så mye unødig smerte.

STO FRAM: Skuespiller Natassia Malthe sto i fjor fram og anklaget Harvey Weinstein for voldtekt. I dag er hun lettet over sakens utvikling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STO FRAM: Skuespiller Natassia Malthe sto i fjor fram og anklaget Harvey Weinstein for voldtekt. I dag er hun lettet over sakens utvikling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skuespiller Natassia Malthe flyttet fra Los Angeles i 2016 og reiste seinere hjem til Oslo hvor hun har startet karrieren og livet på nytt. Mye av grunnen til returen var opplevelsene hun hadde med mektige, mannlige Hollywood-aktører opp gjennom åra. Blant dem Harvey Weinstein (66).

I dag ble filmprodusenten og den falne Hollywood-mogulen ført ut av en politistasjon i New York i håndjern, arrestert og siktet for voldtekt. Apparatet til Weinstein, bekrefter fredag ettermiddag overfor Dagbladet at Weinstein har erklært seg ikke skyldig og nå er tilbake i friluft etter å ha betalt to millioner dollar i kausjon.

OVERGIR SEG: Harvey Weinstein meldte seg til politiet i New York. Tidlig fredag morgen New York-tid ankom han politistasjonen. Video: CNN Vis mer Vis mer

Natassia Malthe sier til Dagbladet i dag at hun føler seg lettet over arrestasjonen.

- Men det er fortsatt en lang vei igjen. Jeg håper han nå holdes ansvarlig i en straffesak, og at han en dag virkelig forstår konsekvensene av oppførselen sin, som har forårsaket så mange kvinner så mye unødig smerte, sier Malthe, som vet mye om livet som kvinne i Hollywood etter å ha spilt i over 50 filmer.

- Objektifiseringen er så ekstrem der borte, og man tvinges til å være kreativ når man avslår mektige menn. Fornærmer du feil person, blokkeres karrieren din, sa Malthe da Dagbladet møtte henne før jul i forbindelse med en større metoo-reportasje.

Hevder hUN BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Hun fortalte dette på en pressekonferanse sammen med sin advokat Gloria Allred. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer Vis mer

Hun er i involvert i et stort sivilt søksmål mot Weinstein.

Fortalte om voldtekt

I oktober i fjor sto hun, i likhet med svært mange andre, fram foran hele verden med sin Weinstein-historie. Malthe, støttet av en av USAs fremste menneskerettighetsadvokater, Gloria Allred, fortalte under en presseseanse på hotellet Lotte Palace i New York med skjelvende stemme hvordan hun angivelig «frøs til og spilte død» da hun skal ha blitt voldtatt av Hollywoods mektigste mann, filmprodusent Harvey Weinstein, under BAFTA-prisutdelingen i London i februar 2008.

For oversikt, les Dagbladets store metoo-tidslinje her.

visste ikke at samtalen ble tatt opp: The New Yorker skal ha fått tak i det som angivelig skal være lyden av at Harvey Weinstein som forsøker å overtale en ung skuespillerene om å komme inn på rommet hans. Kvinnen skal før dette ha gått til politiet og forklart at produsenten skal ha antastet henne dagen før. Disse opptakene skal ha vært gjort av politiet. Video: CNN Vis mer Vis mer

Tidspunktet for når Weinstein må forsvare seg overfor kvinnene som har gått til sak, ligger fortsatt et stykke fram i tid, sa Gloria Allred til Dagbladet i desember. Dagens arrestasjon er en separat straffesak uten tilknytning til søksmålet.

Weinstein-advokat: - Ikke skyldig

Weinstein kjemper på sin side videre, får Dagbladet opplyst av advokatapparatet til produsenten. Han erklærer seg ikke skyldig i henhold til dagens siktelse.

- Harvey Weinstein har alltid bedyret at han aldri har medvirket til sex eller seksuell oppførsel uten samtykke. Ingenting fra dagens hendelser endrer Weinsteins posisjon. Han har erklært seg ikke skyldig og forventer å bli fullstendig renvasket, skriver Weinsteins advokat, Ben Brafman, i en e-post til Dagbladet fredag ettermiddag.

Weinsteins advokat forteller også at han akter å begjære at siktelsene frafalles på grunn av saksbehandlingsfeil og fordi de ikke støttes av holdbare bevis.

Weinstein meldte seg frivillig til politiet i New York i dag. På stasjonen ble han arrestert og siktet for angivelig å ha voldtatt en kvinne og tvunget en annen til å utføre oralsex på ham, melder CNN, som siterer en kilde nært etterforskningen.

Kom smilende ut

Etter en tid inne på politistasjonen kom Weinstein ut av hovedinngangen i håndjern, smilende, for å så bli fraktet videre til rettssalen hvor han tok stilling til siktelsen og skyldspørsmålet. Kausjonssummen var satt til to millioner dollar, ifølge CNN.

- Er Weinstein løslatt mot kausjon, spurte Dagbladet Weinsteins PR-sjef Juda S. Engelmayer fredag.

- Yes sir, svarer hun raskt.

Siden oktober 2017 har over 60 kvinner stått fram offentlig og beskyldt Hollywood-mogulen for voldtekt, overgrep og seksuell trakassering.

Det var The New York Times og magasinet The New Yorker, som fikk hull på byllen som skal ha vært en mørk hemmelighet i Hollywood i lang tid. I artiklene ble Weinstein avkledd og beskyldt for systematiske overgrep og sextrakassering over flere tiår.

Avisartiklene krediteres som opphavet til sextrakasseringsoppgjøret og menneskerettighetsbevegelsen #metoo, som har feid over verden siden oktober i fjor. I år ble dekningen belønnet med den prestisjetunge amerikanske journalistprisen Pulitzer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer