Norske noveller rett i øret

Køppen Forlag har samarbeidet med Grappa Musikkforlag og gir ut noe av det ypperste innen nyere norsk novellekunst – på lydbok.

Ikke helt fornøyd med CD-ene som havnet under treet i år? Bytt dem mot rørende, tankevekkende, tragikomiske og burleske noveller.

Tidligere har noen av de klassiske novellistene, Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland, Jonas Lie, Amalie Skram og Hans Ernst Kinck, fått et knippe noveller innlest av skuespillere på lydbok.

– Disse lydbøkene solgte svært bra da de utkom i fjor, blant annet sikret skoleverket og bibliotekene seg en god del, sier ildsjelen bak utgivelsene, Jan Køppen Petersen i Køppen Forlag til NTB.

Kremen

Køppen forteller at den gode responsen på denne utgivelsen fikk ham til å tenke at det kanskje også var interesse for mer moderne norske noveller – på lydbok.

– En forfatters noveller kommer ofte litt i skyggen av dikterens «store roman». Men tenk på hvor godt slike små historier egner seg på lydbok. En liten fortelling tar ikke så lang tid. En halvtime i godstolen og du får en historie som blir hos deg lenge, reklamerer Køppen. Han synes særlig Agnar Mykle fikk en veldig ensidig oppmerksomhet.

– For hans del ble det som kjent mye fokus på «Sangen om den røde rubin» og «Uten en tråd». Mange vet ikke at Mykle også var en veldig fin novellist.

Det er i alt fem lydbøker med noveller som foreligger; prosaperler signert Agnar Mykle, Johan Borgen, Tarjei Vesaas, Kjell Askildsen og Hans Herbjørnsrud.

STERKE FORTELLINGER: Hans Herbjørnsrud henter inspirasjon til novellene sine på tunet i Heddal. Siden han ga ut sin første novellesamling «Vitner» i 1979, har det stadig foregått en kamp mellom bonden, forfatteren og privatpersonen på gården. Fotomontasje: LARS EIVIND BONES
STERKE FORTELLINGER: Hans Herbjørnsrud henter inspirasjon til novellene sine på tunet i Heddal. Siden han ga ut sin første novellesamling «Vitner» i 1979, har det stadig foregått en kamp mellom bonden, forfatteren og privatpersonen på gården. Fotomontasje: LARS EIVIND BONES Vis mer

– Vi mener vi her viser fram kremen av nyere norske novellister, sier forleggeren.

Også opplesningsbiten er verdt å merke seg. Olav Vesaas leser sin fars noveller, skuespilleren Sylvia Salvesen leser Johan Borgen, Agnar Mykle-novellene blir lest av sønnen Arne Bust Mykle mens Kjell Askildsen og Hans Herbjørnsrud selv leser sine noveller.

Tillit til ungdommen

Olav Vesaas er svært glad for at hans fars noveller på denne måten får et ekstra løft.

– Jeg har valgt ut fire noveller som representerer variasjon samtidig som de også er noe av det beste far gjorde i denne sjangeren, sier han til NTB.

Det er gjort plass til fire noveller på Vesaas-utgivelsen, henholdsvis «Hesten frå Hogget», «Vesle-Trask», «Peparkorn» og «Det snør og snør». Olav Vesaas synes «Hesten frå Hogget» er i en særklasse.

– Novellen om disse to guttene som berger en hest, viser tilliten far hadde til ungdommen. Denne tilliten dukker også opp andre plasser i hans forfatterskap.

Han sier videre:

– Det fine med noveller er at de ofte introduserer temaer som er viktige for en forfatter, temaer som kanskje blir mer utdypet og utforsket i romaner.

Olav Vesaas roser Køppen Forlag og Grappa Musikkforlag for at de på denne måten slår et slag for novellene.

– En roman gir deg muligheten til å flykte inn i noe som varer, noe du kan bli i en stund. Det er selvfølgelig noe mange verdsetter. Men noveller er fine på den måten at de ikke krever at du setter av all verdens tid, men de kan gi deg en like sterk litteraturopplevelse. En riktig god novelle kan være et uforglemmelig øyeblikk, mener han.

(NTB)

LES OGSÅ:

Digiboka lansert i Norge

Vil gi leseren lydboka gratis på mp3

Dagbladet.no/litteratur

DEN BESTE: Kjell Askildsens novellesamling «Thomas Fs nedtegnelser til almenheten» ble sommeren 2006 <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2006/08/16/474104.html">kåret til den beste norske boka fra de 25 siste årene</A>.
EN STOR NOVELLIST: Agnar Mykle ble både berømt og beryktet for sine romaner. Men han var også en stor novellist.
KAN BLI GRATIS: Bokklubben <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2007/11/26/519298.html">vil gi bokkjøperne tilhørende lydbok gratis i mp3-format Ved kjøp av nye bøker</A>. Foto: METTE MØLLER