Norske Oscar-minner for livet

- Dette var en utrolig opplevelse, sier Stefan Faldbakken, en av de norske som var nominert for Oscar i natt. Begge de to norske deltagerne måtte gå tomhendt hjem, men de er langt fra skuffet.

Ingen av dem vant noen pris i de to kategoriene de var nominert i, men selve utdelingen vil være et minne for livet.

Svett av spenning

Spenningen var på topp da de nominerte ble lest opp.

- Jeg hadde aldri tenkt på at vi skulle kunne vinne, men selvfølgelig var jeg veldig nervøs to-tre minutter de skulle offentliggjøre vinnerne i vår kategori, sier Stefan Faldbakken på mobil fra Hollywood til Dagbladet i morges.

- Jeg var god å svett i hendene da vinneren ble kåret, sier Stefan som er sønn av forfatteren Knut Faldbakken.

Gode kandidater

Den norske tegnefilmeskaperen Torill Kove var nominert med filmen Min bestemor strøk kongens skjorter i kategorien beste animerte kortfilm. Det var tegneseriefigurene Buzz Lightyear, Woody og Jessie fra filmen Toy Story 2 som delte ut prisen. Kove vant ikke, det gjorde derimot russeren Alexandre Petrov med filmen Den gamle mannen og havet. Filmen handler om forfatteren Ernest Hemmingway.

Filmen er historisk i Oscar-sammenheng ettersom vinnerfilmen kun vises på de nye IMAX-kinoene. Filmen er produsert med en spesiell teknikk, slik at den som ser får en større og tettere kinoopplevelse enn på vanlig tradisjonell kino. Filmen vises på IMAX-kinoen på Aker Brygge i Oslo.

Faldbakken jr.

Den unge talentfulle filmstudenten Stefan Faldbakken fra Hedemark maktet ikke å nå opp i kategorien beste kortfilm. Han var produsent på filmen Store og små mirakler. Filmen regnes som svensk i Oscar-sammenheng, men kan like fullt kalles en norsk film. Fire studenter lagde den som sin avgangsfilm på

Dramatiska Institutet i Sverige i fjor. Marcus Olsson har regien.

Omringet av stjerner- Nå skal vi ut å spise middag før vi skal på fest, sier Stefan til Dagbladet :på nettet, mens han vrenger av seg smokingen. Han er nesten målløs over alt festarrangørene i Hollywood hadde funnet på av underholdning.- Hollyywood pøste på med alt det de hadde. Alt man kan tenke seg av stjerner var i samme lokalet som oss. Vi sto som sild i tønne alle sammen. Det var ganske utrolig.Stefan fikk ikke hilse på noen stjerner, men han har brukt dagene i Los Angeles til å bli kjent med forskjellige personer innenfor bransjen. Blant annet har han hatt et uformelt møte med den norske filmskaperen Harald Zwart som arbeider i USA.I kategorien beste kortfilm vant de amerikanske filmskaperne Barbara Schock og Tammy Tiehel med filmen My Mother Dreams The Satan's Disciples In New York.