Norske «Øyevitne» kan bli tv-serie i USA

Etter Emmy-nominasjonen til Anneke von der Lippe har USA fått øynene opp for «Øyevitne».

EMMYNOMINERT: Anneke von der Lippe er nominert til en Emmy for sin rolle som lensmann Helen Sikkeland i tv-serien «Øyevitne». Foto: NRK
EMMYNOMINERT: Anneke von der Lippe er nominert til en Emmy for sin rolle som lensmann Helen Sikkeland i tv-serien «Øyevitne». Foto: NRKVis mer

(Dagbladet): Serien på seks episoder dreier seg rundt to unge gutter som blir vitne til et brutalt drap i et lite norsk bygdesamfunn, og ikke tør å melde fra. Anneke von der Lippe spiller lensmann mot blant andre Tobias Santelmann og Bjørn Skagestad.

«Øyevitne» ble produsert av NRK Drama og vist i fjor vår. Nå kan serien få en amerikansk remake, ifølge NRKs dramasjef Ivar Køhn.

- Vi er i samtaler med et amerikansk remake. Det er vårt salgsselskap som holder på. Det ligger an til en avklaring i løpet av et par uker, det er alt jeg kan si, sier Køhn.

Emmy-nominert Hovedrolle Anneke von der Lippes er nominert til en internasjonal Emmy for sin rolle i serien. Og Køhm understreker at nominasjonen er en fjær i hatten for hele drama-Norge.

- Det er ingen danske eller svenske serier nominert i år, så vi er glad for at vi kan representere Norden. For Anneke von der Lippe er det en stor prestasjon - enda større enn da hun ble nominert i 2005, siden internasjonalt tv-drama har utviklet seg veldig, sier Køhn.

Nysgjerrige på Skandinavia Anneke von der Lippe sørget for tidenes første internasjonale Emmy-nominasjon til en norsk skuespiller i 2005, da hun hadde spilt statsråd i den politiske thrilleren «Ved kongens bord».

Den andre norske skuespillernominasjonen kom først i 2012, med Stein Winges prestasjon i «Koselig med peis». Regissør Deeyah Khan og produsentene bak barnetv-serien «Energikampen« er eksempler på nordmenn som har vunnet prisen utenfor skuespillerkategoriene.

- Det er utrolig gledelig at film- og fjernsynsmiljøer i USA er så nysgjerrige på Skandinavia om dagen. At Anneke von der Lippe får denne nominasjonen er mer enn et håndsrekning - det er en betydelig anerkjennelse av både henne og «Øyevitne», sier redaktør Einar Kvarving Aarvig i Filmmagasinet.

- Emmy-prisen er TV-serienes mest prestisjefylte. Det er utrolig stort å bli plukket ut til å være en av tre fra hele verden. At hun har klart det to ganger er naturligvis en enda større prestasjon, mener Vegard Larsen, filmkritiker og programleder for NRKs «Filmbonanza».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram