TWITTERTABBE:: - Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sendte 6. juni ut en melding på Twitter. Foto: Skjermdump / Twitter
TWITTERTABBE:: - Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sendte 6. juni ut en melding på Twitter. Foto: Skjermdump / TwitterVis mer

Norske penger og avskoging i Brasil

Er det Klimaministeren som sender ut slike meldinger, eller har hun ansatt noen dumme spindoktorer til å hjelpe seg?

Meninger

Tidligere har jeg brukt lignelsen om fjellet som fødte en mus i omtale av norske milliardbidrag som skulle bidra til redusert avskoging i Brasil. Nå er det mest passende å henvise til fjæra som ble til sju høns.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sendte 6. juni ut en melding på Twitter som lød slik: «Ny forskning viser at norsk regnskogstøtte er viktig i arbeidet for å redde Amazonas.» Det ble henvist til en artikkel i Bistandsaktuelt med følgende tittel: «Regnskog tilsvarende 14 millioner fotballbaner reddet.» Bistandsaktuelt baserer endelig sitt oppslag på en artikkel i Science som har denne overskrifta: «Slowing Amazon deforestation through public policy and interventions in beef and soy supply chains.»

Sammendraget av denne vitenskapelige artikkelen nevner kontroll av lovovertredelser, inngrep i tilbudet av soya og biffkjøtt, kredittbegrensninger og utvidelse av verneområder som de viktigste faktorene som har bidratt til at avskogingstakten er redusert med 70 prosent i Amazonas siden 2004. Videre står det at positive virkemidler overfor landeiere som tar vare på skog ikke er ordentlig implementert. Og det var vel nettopp dette de norske pengene skulle bidratt til. Men mye av midlene står som vi vet ubrukt.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Bistandsaktuelt skriver ikke som miljøministeren at «forskning viser» hvor viktig den norske regnskogstøtten er. De har i stedet intervjuet førsteforfatteren til artikkelen i Science, Daniel Nepstad.

Og i intervjuet sier han at norske midler kan bli viktig for å opprettholde den gode trenden. Nå er vi altså kommet til en forsker som i et intervju med et norsk statsdrevet medieorgan sier at norsk statsstøtte til å bekjempe avskoging i Amazonas KAN BLI viktig. Nepstad er ikke dum, og journalisten i Bistandsaktuelt, Espen Røst, er heller ikke dum. Men Trine Sundtoft tramper ut i gjørma med begge beina. Hun sender ut en misvisende Twittermelding som får det til å se ut som det er vitenskapelig bevist at hennes og foregående regjerings regnskogsatsning er en suksess. Det er dumt. Er det henne som sender ut slike meldinger, eller har hun ansatt noen dumme spindoktorer til å hjelpe seg?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.