Norske pirater tror på flere straffesaker

Men advarer mot å spre frykt.

Les også:
•
Razzia mot Pitbull-pirat

• En av fem laster ned film

(Dagbladet.no): Tidligere denne uka ble en 44-åring fra Fredrikstad siktet for å ha kopiert og spredd et eksemplar av filmen «Pitbullterje» på nett.

Bransjen sier de har flere liknende saker på trappene. Det tror Vegard Olsen - leder av den norske Piratgruppen - er riktig. Piratgruppen er en forening som «jobber for å få fram et alternativt syn», og for å legalisere fildeling.

- Ja, jeg ser ikke bort fra at plate- og filmbransjen har startet en større aksjon. Vi har sett eksempler på flere saker i Danmark og Sverige, uten at det har hatt noen synlig effekt, sier Olsen til Dagbladet.no.

- Sprer frykt

I Sverige ble det en stor debatt om fildelingsproblematikken da en 28-åring i fjor høst ble dømt for å ha spredd filmen «Hip hip hora».

I Norge har det vært mer stille om temaet. Svenske Piratbyrån har flere tusen medlemmer på sitt forum. Norske Piratgruppen har foreløpig 500, ifølge Olsen.

FRONT MOT PIRATER: «Pitbullterje»-piraten er tatt. Saken kan få store konsekvenser for norsk rettspraksis.
FRONT MOT PIRATER: «Pitbullterje»-piraten er tatt. Saken kan få store konsekvenser for norsk rettspraksis. Vis mer

- Det lureste bransjen kan gjøre er å komme fildelerne i møte, mens det vil være veldig dumt å spre frykt i håp om å skremme folk fra å laste ned. Å gå etter enkeltpersoner er ikke veldig smart, mener Olsen.

- Hvordan kan du forsvare en virksomhet som fører til store tap for rettighetshaverne?

- Hvor stort tapet er, kan diskuteres. Jeg tror nok at musikkbransjen - og særlig de store plateselskapene - taper litt. Mindre artister og mindre filmselskaper kan imidlertid tjene på at materialet er ute på nett, mener han.

Strammet inn loven

En undersøkelse fra Univero Fishnet og MMI viser at 17 prosent i aldersgruppen 15 til 29 år laster ned film fra internett i snitt minst en gang i uken.

Mange av disse bryter loven. Den nye åndsverksloven - som ble innført 1. juli i fjor - klargjorde at det hverken er lov til å laste ned eller laste opp (gjøre tilgjengelig) materiale på nett, uten rettighetshaverens tillatelse.

- Hvis for eksempel en film er lagt ut på nett, kan du bli straffet om du laster den ned om du forstår at den ikke er lagt ut lovlig, sier Bengt Hermansen, avdelingsleder ved kultur- og kirkedepartementet.

Du har lov til å lage kopier av favorittskiva di - men bare til familie- og vennekretsen.

- Det sier seg selv at du ikke kan kopiere til hvem som helst, sier han.

STOR DEBATT: I Sverige ble det stor debatt da den første svensken ble tatt for piratkopiering og spredning av en film over nett. Nå har vi fått en tilsvarende sak i Norge.