Norske punkere i nazi-krangel

Alarm-vinnere føler seg utestengt fra Samfundet.

(Dagbladet.no): Stavangerbandet Purified In Blood vant årets Alarm-pris for beste liveband.

Men de føler seg utestengt fra Studentersamfundet i Trondheim. Ifølge bandet er årsaken at de er venner med den kontroversielle gruppa Haggis, som har vært anklaget for å ha nynazistiske sympatier.

- Hverken vi eller Haggis er noe naziband. Purified In Blood har alltid jobbet aktivt for antirasisme, sier gitarist Tommy Svela til Dagbladet.no.

- Dårlig gjort

Han er redd for å miste spillejobber hvis ryktet om bandets vennskap med nynazister sprer seg blant norske konsertarrangører.

- Dette er skikkelig drøyt. Vi skal prøve å leve av musikken, og da er det ikke spesielt gunstig med saker som dette. Samtidig er det vi står for så langt unna nazisme, at jeg egentlig ikke tror noen tar det seriøst.

Konflikten mellom Samfundet og Stavanger-bandene har vært hyppig debattert på diverse nettsteder de siste dagene.

Etter å ha blitt konfrontert med et rykte om at Purified In Blood ikke var ønsket på Samfundet, tok Haggis\' bookingansvarlig kontakt med en som jobber ved stedet for å be om et svar på hvor dette kom fra. I den påfølgende mailkorrespondansen - som Dagbladet.no har sett - svarer Samfundet-medarbeideren at det gis inntrykk av at Haggis promoterer hat og vold, samt benytter seg av visse koblinger og referanser til «white pride»-bevegelsen.

RASENDE: Snart albumklare Purified In Blood hevder de har blitt hengt ut for å være venner med nynazister. Selv sier de at de har sympatier på venstresiden i norsk politikk, og medlemmer i hardcorebandet er også veganere.
RASENDE: Snart albumklare Purified In Blood hevder de har blitt hengt ut for å være venner med nynazister. Selv sier de at de har sympatier på venstresiden i norsk politikk, og medlemmer i hardcorebandet er også veganere. Vis mer

- Vi velger derfor å ikke booke Haggis og deres venner. Det som videre har skjedd er at en av våre medarbeidere har spurt Glenn fra Purified In Blood om hvorfor de ønsker å bli assosiert med Haggis og dermed utelukke seg selv fra våre scener, skriver vedkommende.

- Hvis de skal utestenge alle som er venner med Haggis, vil det gjelde veldig mange band - blant annet Valentourettes. Dette er skikkelig dårlig gjort, og jeg håper ikke det er Samfundets offisielle syn, sier Svela fra Purified In Blood.

Ønsker velkommen

Studentersamfundet bekrefter at de mottok en forespørsel om spillejobb fra Purified In Blood, men hevder at datoen bandet foreslo ikke passet.

«Studentersamfundet i Trondhjem er en politisk organisasjon, men har ingen praksis på å velge band ut i fra politisk overbevisning, så lenge de ikke representerer et klart uttalt rasistisk menneskesyn. Purified in Blood er, slik Samfundet vurderer, ikke et band som faller under den kategorien og vi oppfordrer Purified in Blood til å ta kontakt ved et senere anledning for en eventuell booking», skriver de i en pressemelding.

- Mailen som ble sendt til Haggis\' bookingfolk var ikke en offisiell kontakt, sier Samfundets presseansvarlige Thor Richard Isaksen.

Samfundet tenker ikke å foreta seg noe mer i sakens anledning.

- Vi har nå uttalt oss. Hvis Purified In Blood ønsker å spille på Samfundet senere, er de velkomne til å foreslå en annen dato.

- Ikke politiske

Morten Wasinski sitter i bookinggruppa til ungdomshuset UFFA i Trondheim, og han bekrefter at Haggis er et band heller ikke de ønsker å booke. Purified In Blood har de derimot aldri hatt noen problemer med.

- Haggis passer ikke inn i vår profil fordi de legger ut bilder av prostituerte på hjemmesidene sine og fordi den siste plata deres kom ut på selskapet Pure Impact, som også distribuerer en del nazimusikk, sier Wasinski.

Ottar Stangeland i Haggis bekrefter dette.

- Men vi er ikke noe politisk band. Politikk er gørr kjedelig. Haggis handler om å spre dårlig stemning, drikke øl og ha det moro, sier han.

SPRER DÅRLIG STEMNING: Haggis, som i 1997 fikk besøk av politimenn på jakt etter <a href=http://www.dagbladet.no/tekstarkiv/artikkel.php?id=5001970003945&tag=item&words=Haggis>rasistiske tekster</a>.
SAMFUNDET: Studentersamfundet i Trondheim er ansett for å være et av landets viktigste spillesteder.