Norske regissører jubler over dansk Golden Globe

Men når tar norsk film en slik pris?

DRAHJELP: Regissør Erik Poppe mener alle nordiske filmer som får oppmerksomhet i USA, gir drahjelp til andre filmer fra regionen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DRAHJELP: Regissør Erik Poppe mener alle nordiske filmer som får oppmerksomhet i USA, gir drahjelp til andre filmer fra regionen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

I natt ble det klart at den danske filmen «I en bedre verden», «Hævnen» på originalspråket, får Golden Globe-pris for beste fremmedspråklige film.

Filmen, som gikk på kino i Norge i høst, er regissert av Susanne Bier og har Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen og svenske Mikael Persbrandt i sentrale roller.

- Det er kjempeinspirerende når Norden blir sett på den måten, kommenterer Eva Dahr, regissøren bak filmer som «Mars og Venus» og «Appelsinpiken», og TV-serien «Himmelblå».

Kan få Oscar - Jeg mener Susanne Bier er særlig god på instruksjon av skuespillerne, og at det er det vi må jobbe enda hardere med hvis vi skal få en Golden Globe til Norge - skape troverdige karakterer som publikum kjenner seg igjen i, det er min kjepphest, sier Dahr.

- Dette er helt fantastisk. Ikke bare fordi det er fortjent, og I en bedre verden er en sterk og velspilt film. Men også fordi dette er det beste utgangspunktet filmen kan ha for å få Oscar for beste fremmedspråklige film, sier Erik Poppe, mannen bak blant annet «Schpaa»,  «Hawaii Oslo» og «deUSYNLIGE» - sistnevnte med samme hovedrolleinnhaver, Trine Dyrholm, som den Golden Globe-vinnende filmen.

INSPIRERER: Danske Susanne Bier mottok Golden Globe-pris i natt. Foto: SCANPIX/AP
INSPIRERER: Danske Susanne Bier mottok Golden Globe-pris i natt. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Han viser til at mange filmer som får Golden Globe-prisen i klassen for beste fremmedspråklige film, ender med å vinne den enda mer prestisjetunge Oscar-prisen i samme kategori. Den deles ut 27. februar; nominasjonene offentliggjøres neste uke.

- Ingen kan sutre - Etter min mening står norsk og dansk film fortsatt et stykke fra hverandre, men det er klart vi lar oss inspirere av hverandre. Alle nordiske filmer som får oppmerksomhet i USA, trekker andre nordiske filmer med seg. Det er ikke snakk om noen konkurranse, og ingen har lov til å sutre på en slik dag, sier Poppe.

- For at Norge skal vinne en Golden Globe, må vi gjøre som danskene: Ikke tenke på så mye det hjemlige markedet, og men fortelle sterke historier. Det er det eneste som teller i USA, mener han.

TROR PÅ TROVERDIGHET: Hvis norske filmer kan skape troverdige rollefigurer, kan også vi vinne Giolden Globe, tror regissør Eva Dahr. Foto:  STEINAR BUHOLM/Dagbladet.
TROR PÅ TROVERDIGHET: Hvis norske filmer kan skape troverdige rollefigurer, kan også vi vinne Giolden Globe, tror regissør Eva Dahr. Foto: STEINAR BUHOLM/Dagbladet. Vis mer