Norske satanrockere på tokt i USA

HOLLYWOOD (Dagbladet): De norske satanrockerne i Dimmu Borgir spiller for fulle hus under sitt tokt i USA. I Hollywood messet de for 1200 fortapte sjeler.

I snart ti år har Dimmu Borgir forsøkt å erobre Guds forjettede land, og et av Norges mestturnerende band er stadig nærmere målet. Bandets månedslange USA-turné har fylt klubber over hele kontinentet, fra Fort Lauderdale i sørøst til Seattle i nordvest. I New York ble over 200 Dimmu-fans stående utenfor Hard Rock Café uten billett. I Hollywood ventet dedikerte fans i timevis på sine norske helter. De har med seg hele tre supportband på turneen.

- Det er en enkel grunn til at det begynner å løsne for oss i USA: Vi har vært på veien her ofte. Vi la grunnlaget da vi turnerte i sju uker i 1999. Det er en tøff jobb, men ikke noe kommer gratis, sier de.

Før konserten i Cleveland i Ohio, fredag 1. mars, fikk Dimmu Borgir meldingen om at de var tildelt Spellemannprisen for beste metalskive i fjor, «Puritanical Euphoric Misanthropia». Prisen ble feiret med noen «brigg» etter konserten...

500 intervjuer

- Jeg hadde spybøtte ved siden av meg på scenen dagen derpå i Detroit. Men etter to låter hadde jeg svettet av meg fylla, så det gikk greit, sier gitarist Silenoz. Sammen med sine bandkamerater skremte han vannet av sarte tv-seere under Spellemannprisen i 1999.

- Vi har jobbet hardt for å komme dit vi er i dag. Ingen andre norske black metal-band har lagt ned så mye arbeid som oss. Vi fortjener Spellemannprisen, sier vokalist Shagrath.

I løpet av det siste året har de gjort over 500 intervjuer, og de har vært på coveret av en rekke store metalblader - deriblant prestisjetunge Kerrang! i England.

Inferno-festivalen

Dimmu Borgir regnes som en av de mest betydningsfulle i black metal-sjangeren. Før påske reiser gruppa hjem til Norge, hvor den skal være hoved-attraksjon under Inferno-festivalen på Rockefeller i Oslo. I slutten av mai er det klart for norgesturné. Sør-Korea får besøk av dødsmetallbandet i juni, og etter sommerferien går bandet i studio igjen. Da planlegger de å gi ut et solid testamente over de ti åra de har vært på veien. Det vil bli markert med nye versjoner av gamle låter og låter av andre black metal-band.

- Folk er blitt mer åpne for black metal de siste åra, selv om mytene fortsatt henger igjen rundt band som oss. I hvert eneste intervju får vi spørsmål om kirkebrenning og slikt, men det er jo ikke det det dreier seg om. Musikken er vårt våpen - og uttrykksmiddel.

<B>I HOLLYWOOD:</B> Det norske black metal-bandet Dimmu Borgir messet i Hollywood foran 1200 dedikerte fans som ventet i timevis før konserten. - Vi er ikke så store i USA som vi er i Europa ennå, men vi skal slå igjennom i USA også, sier gitaristen Silenoz (f.v.), Vortex (bass), Shagrath (vokal), Nicholas (trommer), Mustis (keyboard) og Galder (gitar).