Droner: er et av de viktigste våpensystemene for å opprettholde den folkerettsstridige okkupasjonen av palestinske områder, skriver innleggsforfatteren. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpix
Droner: er et av de viktigste våpensystemene for å opprettholde den folkerettsstridige okkupasjonen av palestinske områder, skriver innleggsforfatteren. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpixVis mer

Debatt: Norge og Israel

Norske selskaper kan bidra til å utføre folkerettsstridige droneangrep

NRK kunne forrige uke melde at norske selskaper holder på å utvikle drone-samarbeid med Israels to største våpenprodusenter. Det er problematisk.

Meninger
Fredrik Heldal, daglig leder av Norges Fredslag.
Fredrik Heldal, daglig leder av Norges Fredslag. Vis mer

Detaljene rundt samarbeidet er uklare, men Israeli Aerospace Industries (IAI) og Elbit Systems (ES) er angivelig ute etter norske samarbeidsbedrifter som kan bidra til å videreutvikle selskapenes produkter og åpne kanaler for salg av disse i Norge.

Det er flere grunner til at et slikt samarbeid kan være problematisk. IAI og ES er de største leverandørene av militære droner til Israels forsvar. Droner som Harpy, Heron og Hermes har blitt brukt i krigføring på Gazastripen og i Libanon, blant annet i angrep på sivile mål, og angrep i Sudan og Egypt.

Israel benytter også droner til utenomrettslige henrettelser, og ES produserer ubemannede båter som skal ha blitt brukt i angrep på palestinske fiskere. Flere organisasjoner, som Human Rights Watch, har dokumentert en bruk av droner, blant annet mot barn, som framstår som klare brudd på internasjonal humanitærrett.

I tillegg er droner et av de viktigste våpensystemene for å opprettholde den folkerettsstridige okkupasjonen av palestinske områder. ES leverer også teknologi til muren som skiller Vestbredden fra Israel, en mur som ifølge Den internasjonale domstolen i Haag er i strid med folkeretten.

Muren var også grunnen til at det norske pensjonsfondet trakk sine investeringer fra ES for flere år siden.

Israel er i tillegg verdens største eksportør av droner, og skal ha eksportert droner eller droneteknologi til over 50 land, inkludert Aserbajdsjan, Kina, Etiopia, Russland, Thailand og Tyrkia.

Gjennom et slikt samarbeid kan norske selskaper bidra til å videreutvikle systemer som brukes for å opprettholde okkupasjonen av palestinske områder, og til å utføre folkerettsstridige droneangrep. Ved et samarbeid med ES risikerer norske selskaper i tillegg å impliseres direkte i de bruddene på folkeretten muren representerer.

Norske selskaper står også i fare for å bidra til utvikling eller forbedring av dronesystemer som eksporteres til land vi normalt ikke ville eksportert våpen til.

Det er forståelig at selskaper ser etter nye markeder og muligheter, men et samarbeid med aktører som er så tett knyttet til Israels folkerettsstridige okkupasjon og angrep på sivile palestinere må vel skape noen moralske betenkeligheter når pengene strømmer inn.