Norske Shahzad stjerne i Pakistan

Shahzad Ghufoor (24) er en av flere skuespillere fra innvandrermiljøet i Norge som satser på en filmkarriere i Pakistan og India. Nå debuterer han med filmen «Mehmoob», og sangene han synger i filmen er allerede utgitt på cd.

Asiatisk film på nettet

Her kan du leie

Populære filmer i Norge

Shahzad Ghufoor (24) har bodd hele livet i Norge, foreldrene er fra Pakistan. I juni debuterer han som filmskuespiller sammen med en av Pakistans største kvinnelige skuespillere. Filmen blir lansert over hele verden, og allerede nå er filmmusikken på gata.

- Jeg gleder meg, men jeg er jo litt nervøs for om filmen vil gå bra. Gjør den det, kan jeg få flere tilbud, sier Shahzad til Dagbladet.

I vinter har han vært tre måneder i Pakistan og spilt inn filmen «Mehboob» eller «Min elskede» på norsk - en vaskekte Lollywood-film. Shahzad spiller i filmen mot en av Pakistans aller største kvinnelige filmskuespillere, Resham.

Allerede nå er plata hans med samme navn å finne i film- og platebutikkene på Grønland i Oslo. Den spilte han inn i fjor sommer. Slår filmen an, kan han vente storsalg av plata også. Film og musikk henger nøye sammen i Lolly- og Bollywood. Cd-plata er allerede brent i 30000 eksemplarer.

Norsk tekst

Shahzad har alltid hatt interessen for musikk og film, og startet med musikk og danseshow i Samfunnshuset i Oslo i 1997. Han er også en av drivkreftene bak Cinema Bollywood, en filmklubb som viser filmer fra India og Pakistan på kinoen Soria Moria i Oslo.

Shahzad er opptatt av at filmen skal nå et større publikum enn bare innvandrermiljøene. Derfor vil han søke støtte for få tekstet filmen på norsk. Begge land produserer film etter samme oppskrift; mye sang- og dans. Standardlengden er tre timer, inkludert pause.Bollywood produserer nesten 800 filmer i året, og er verdens største produsent av underholdningsfilm.Over én million indere jobber i filmindustrien.Jobbene er svært spesialiserte. I Bombay er det egne rickshaw-sjåfører som frakter filmene i rekordtempo fra visning til visning.Høyeste stjernehonorar: Om lag ti millioner kroner, som tilsvarer en indisk gjennomsnittsinntekt i 4000 år.

- Om det er praktisk mulig å få støtte, vil vise seg. Det kan bli vanskelig, det blir en lang vei å gå gjennom det offentlige for å få det til, sier han.

Filmen «Mehboob» er spilt inn på forskjellige steder i Pakistan. Produsenten bak filmen, Ghufoor Butt, bor også i Norge, og det var han som «oppdaget» Shahzad og ga ham en mulighet.

Shahzad er den siste i en rekke av flere med opprinnelse fra innvandrermiljøet i Norge som satser på filmkarriere i Pakistan og India. Foruten Shahzad og Gufoor Butt, har navn som Nasrullah Quershi og Kalid Hussain markert seg. Shahzad forteller at Quershi, som er produsent og skuespiller, i det siste har orientert seg mer mot Bollywood fordi det er et enda større marked enn Lollywood.

Mange stjerner

Slår filmen an, kan Shahzad risikere å få stjernestatus i Pakistan. Rollelista er fra før spekket med allerede kjente stjerner i Pakistan. Markedet for Lollywood- og Bollywood-filmer er enormt. India alene er et av verdens største filmproduserende land, og med innbyggertallene i de to landene til sammen sier det seg selv at suksessen virkelig kan bli stor. I tillegg eksisterer det et marked over hele verden, blant innvandrere og andre generasjons innvandrere for eksempel i Oslo og London.

- Kan du bli rik på dette?

- Jeg tror nok jeg må bo der nede for å tjene penger på dette. Foreløpig er det en profesjonell hobby. Levekostnadene ved å bo i Norge sammenliknet med lønna i Pakistan gjør ikke at det kan bli det helt store. Men nå har jeg familien, vennene og alt jeg eier her i Norge, så jeg tror nok ikke jeg flytter dit. Men det er fint å være der noen måneder i året - i hvert fall sånn at jeg kan slippe vinteren her hjemme, sier Shahzad.

- Hva med en karriere her hjemme?

- Jeg vil gjerne spille i norske filmer også, jeg, sier Shahzad.

Stopper vold

Shahzad forteller at flere yngre i innvandrermiljøet blir inspirert av det han gjør. Mange yngre med innvandrerbakgrunn sender musikkdemoer som de ber ham høre på.

- Jeg mener det jeg driver med kanskje kan stoppe volden i gata på en indirekte måte, sier Shahzad.

- Hva skal til for å komme dit du er nå?

- Det er muligheter for andre også, men det må jobbes hardt og målbevisst. Man kan ikke sitte hjemme, men må ta initiativ selv. Det gjorde jeg - og det gir resultater, sier Shahzad.

PREMIEREKLAR: Shahzad Ghufoor har bodd hele livet i Norge. Likevel har han fått en hovedrolle i Lollywood-filmen "Min Elskede".