NAV-KRITISK: Skuespiller Sølje Bergman synes norske skuespillere må se seg om etter andre jobber enn å ty til støtte fra NAV. Selv startet hun barneteater og jobbet med reklame når tilfanget av roller var beskjedent. Her er hun sammen med forloveden og skuespiller Stig Henrik Hoff.

Foto: Anders Grønneberg  / Dagbladet
NAV-KRITISK: Skuespiller Sølje Bergman synes norske skuespillere må se seg om etter andre jobber enn å ty til støtte fra NAV. Selv startet hun barneteater og jobbet med reklame når tilfanget av roller var beskjedent. Her er hun sammen med forloveden og skuespiller Stig Henrik Hoff. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

- Norske skuespillere må slutte å sutre

Norske skuespillere må ta seg bijobber i stedet for å gå på NAV, mener flere i bransjen. Skuespiller Sølje Bergman tror kollegaer er for opptatt av statusroller.

||| - For å lykkes i dette yrket må man være et arbeidsjern. Man kan ikke være så jålete med hvilke roller eller jobber man tar, sier skuespiller Sølje Bergman.

Denne uka har Dagbladet skrevet en serie saker om skuespillere som får hjelp fra NAV.

Hver eneste måned hever mellom 100 og 150 helt eller delvis arbeidsledige skuespillere og regissører dagpenger hos NAV.

Himmelblå-stjerna Edward Schultheiss, sommershow-aktuelle Janne Formoe og Cæsar-skuespiller Elin Sogn er blant noen skuespillere som forteller at de har mottatt eller mottar penger fra NAV for å spe på inntekten som skuespiller, fordi jobbmarkedet er stramt.

Jobbet som snekker
Skuespiller Sølje Bergman og skuespillersamboeren Stig Henrik Hoff er blant svært mange som lever ut skuespillerdrømmen fremfor frykten for et liv med lav inntekt.

Hun mener det ikke er grunn til å klage på dårlig råd og beinhard kamp om skuespillerjobbene.

- Det er ikke vits i å sutre hvis man ikke er villig til å kjempe seg oppover, men bare sikter etter de beste rollene og tror alt skal gå på skinner. Man må jobbe og vente på tur. Jeg tror det er nok jobber for alle, men at det er mote og jåleri både blant skuespillerne og regissører, som gjør at ikke alle ser eller får mulighetene.

Snekkerarbeid
Selv startet hun opp et barneteater etter endt utdanning og har jobbet mye med reklame for å spe på skuespillerinntekten.

- Det var en gang vi var skikkelig blakke. Da jobbet vi som snekkere sammen med kompiser, sier Bergman.

Hun mener NAV fort kan bli en hvilepute.

- Jeg ville gjort hva som helst annet enn å få penger derfra, sier Bergman og legger til at hun aldri har aldri tvilt eller angret på at hun utdannet seg til et økonomisk usikkert yrke.

Det har heller ikke skuespillerparet Agnes Kittelsen og Endre Hellestveit.

- Jeg har aldri reflektert noe særlig over om vi har vært modige eller ikke som har valgt dette yrket. For oss har det gått helt fint å livnære oss på skuespilleryrket, sier Kittelsen.

- Sysselsett dere
Skuespiller Mikkel Gaup er i disse dager aktuell med en egenkomponert barneforestilling basert på et samisk eventyr, som skal spilles i hele sommer på Hafjell.

- Skuepillere må være flinkere til å sysselsette seg selv og lage egne ting. En kan godt være kresen, men det er viktig å være kreativ i dette yrket og se mulighetene som er der. Kanskje skulle man hatt et apparat som kunne følger opp frilansere i tørkeperioder, sier Mikkel Gaup.  

- Ingen hvilepute Janne Formoe og Edward Schultheiss ønsker ikke å kommentere saken. Frilanser og Cæsar-skuespiller Elin Sogn som også fått støtte av NAV, synes overhodet ikke norske skuespillere er sutrete.

- Jeg personlig kjenner ingen skuespillere som sutrer eller er for kravstore. Det synes jeg blir feil å si. Er vi blakke blir vi mindre selektive, sier stjerna som har tatt seg flere strøjobber ved siden av skuespilleryrket for å få endene til å møtes.

- Nødvendighet
- For meg har ikke NAV vært en hvilepute, men et must i en overgangsfase på grunn av kontrakter hvor det har vært for kort mellomrom til å ta seg andre jobber. Det er veldig vanlig at det fungerer slik for frilansere, sier Sogn.

Hun får følge av sin Cæsar-kollega Minken Tveitan.

- Jeg har gjort mange andre jobber i tillegg til at jeg også har fått støtte av NAV, som har vært en dyd av nødvendighet i noen perioder på grunn av annen skuespillerrelatert jobb, sier Tveitan til Dagbladet.

KREATIV: Skuespiller Mikkel Gaup synes norske skuespillere må bli mer kreative i forhold til sin egen jobbhverdag. I sommer er han aktuell med en egen barneoppsetting på Hafjell. 
Foto: Erik Berglund
KREATIV: Skuespiller Mikkel Gaup synes norske skuespillere må bli mer kreative i forhold til sin egen jobbhverdag. I sommer er han aktuell med en egen barneoppsetting på Hafjell. Foto: Erik Berglund Vis mer
ALDRI TVILT PÅ YRKET: Agnes Kittelsen var ferdig utdannet skuespiller i 2003. Hun har siden da klart å livnære seg på yrket som hun deler med sin samboer Endre Hellestveit. 
Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
ALDRI TVILT PÅ YRKET: Agnes Kittelsen var ferdig utdannet skuespiller i 2003. Hun har siden da klart å livnære seg på yrket som hun deler med sin samboer Endre Hellestveit. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer