Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske Stella er popstjerne i Kenya

Nå lager hun låt om opptøyene.

(Dagbladet.no): - Å toppe hitlistene i Kenya er akkurat som å gjøre det i Norge, man får spillejobber, man blir intervjuet og man blir gjenkjent på gata. I mitt tilfelle var det flest åtteåringer som kom bort og spurte om autograf. Det var ganske kult, forteller Stella Mwangi (21) alias STL.

Hun snakker nesten like fort som hun rapper.

Lillestrøm-jenta kom til Norge fra Kenya da hun var fire. Begynte å rappe da hun ble med i African Youth som 11-åring, og deltok på VG-listaturneen med låta «Take it Back» i sommer. Rett etter jul så hun med skrekk på hva som skjedde i hjemlandet - og bestemte seg for å skrive en låt om det.

- «Take it back» handlet blant om at jeg gledet meg til å komme til Kenya og besøke bestemor, «Makelele» er på en måte oppfølgeren, sier Stella.

«Makelele» betyr bråk/støy på swahili. Låta er opprinnelig utviklet av sangeren Iddyaziz som bor i Trondheim. Stellas remiks er produsert av Rumblin.

Hør Iddyaziz\' opprinnelige versjon av «Makelele» her.

27.desember i fjor brøt konflikten, som til nå har krevd mange hundre mennskeliv, ut.

- I begynnelsen av januar følte jeg at jeg MÅTTE gjøre låta. Den handler om konflikter, hva som skjer når mektige folk ikke blir enige,sier Stella.

SYNGER OM HJEMLANDET: «Stella Mwangi har laget låta «Makelele» om opptøyene i Kenya. Foto: Steinar Buholm
SYNGER OM HJEMLANDET: «Stella Mwangi har laget låta «Makelele» om opptøyene i Kenya. Foto: Steinar Buholm Vis mer

Hun har tidligere rappet med Diaz, var med på The Rises «Maroon» i 2002 og jobbet med den senegalesiske gruppa Wagable. Samarbeid med Joachim «Jay Arr» Rygg og ugandiske Chobo har ført til låter på soundtrackene til «Save the Last Dance 2» og «American Pie».

I 2006 jobbet hun mye i Kenya, toppet etter hvert hitlistene og endte med å vinne den Kenyanske ekvivalenten til Spellemannprisens nykommerpris i Kenya.

Albumet «Living for music» skal etter planen slippes i Norge i mars og Stella skal være med på Bylarm i Oslo.

- Jeg ble aktiv i African Youth da jeg var 11, begynte å skrive låter og bli kjent med produsenter. Hvis det for eksempel XZIBIT eller beatnuts var i byen, spurte jeg om jeg kunne rappe for dem. Det hjelper ikke å sitte på rumpa hjemme på rummet hvis man skal slå igjennom. Planen min er å skape så mye blest som mulig, sier Stella.

Stellas onkel Charles har satt i gang med å finne footage til musikkvideoen til «Makelele». Planen er å skaffe filmklipp fra gatene, vise hvordan det ser ut i Kenya nå, gi musikkvideoen et dokumentarfilmaktig preg.

- Det var en vanskelig låt å lage. Jeg ville ikke fremstå som en politiker eller noe sånt, jeg ville vise det fra innsiden, sier Stella Mwangi til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media