Norske streif i fransk kulturhøst

Norske kunstnere stiller ut i blaserte Frankrike.

PARIS (Dagbladet): Kunstels-kere i Frankrike er en bortskjemt rase. Det formelig flommer over av tilbud når sommeren er på hell. I år er flere norske kunstnere med på mangfoldet, med hver sin personlige stil.

  • Kjell Nupen stiller ut på Espace Croix-Barragon i Toulouse.
Med noen helt ferske, og andre eldre verk. Det er hans første såkalte «personlige utstilling» i en fransk kulturinstitusjon, i samarbeid med Det danske galleriet i Paris. Nupen har allerede hatt to separatutstillinger i Paris, og arbeidet mye med litografier ved flere trykkerier der, så han føler en spesiell tilknytning til Frankrike og er meget ettertraktet.

  • Franskmenn er blant annet betatt av Nupens storhet, kraft og farger, samt hans meditative billedpoesi.
Han selger ennå ikke så mye som i Norge, men nok til å vise at han ikke bare appellerer til nordboere. Han går på mange måter tilbake til franske malertradisjoner, med en egen inderlighet. Det danske galleriet, som begynte et samarbeid med Nupen i 1999, mener at det er fordi han er en kunstner man ikke kan glemme, som rører noe dypt inne i en, med en høyere helhet. I januar skal han være med på Strasbourg-messa.

  • Fotografen Tom Sandberg deltar på en utstilling i det hippe Galerie Praz-Delavallade i Paris, sammen med seks andre kunstnere.
Han har også en sterk tilknytning til Paris, der han delvis bor og arbeider med et laboratorium som jobber med det store formatet han bruker. Der laget han blant annet bildene til den store utstillingen han har hos Nils Staerk i København for tida.

  • Galleriet Air de Paris, som har organisert Paris-utstillingen, kom over Sandbergs bilder på den store salongen i Torino, og falt ifølge Maya Merino pladask.
Hun verdsetter Sandbergs følsomme, estetiske side, og hans måte å plassere motivet på. Tom Sandberg selv elsker å være i Paris, der han finner mange, men ikke spesielt franske motiver, og synes det er en inspirerende by. Air de Paris kommer nok til å arbeide videre med sitt nye funn.

  • Det er for øvrig snart fotografiets måned i Paris, med en rekke større og mindre utstillinger overalt.
Kjente klassikere som Lisette Model, Henry Clarke og Mary Ellen Mark, eller yngre talenter som Andrea Giacobbe, Anna Malagrida og Sandrine Expilly, samles om tre motiver: moter, kvinnelige og utenlandske fotografer. Tom Sandberg kommer sikkert tilbake. Denne gangen for å se.