Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske styrker til Libanon?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIBANON: FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1701 om en internasjonal fredsstyrke til Libanon er uklar. Det er for eksempel uklart hvilket mandat styrken vil få til å bruke makt for å gjennomføre oppdraget. UNIFIL gis myndighet til å treffe «alle nødvendige tiltak» for å gjennomføre sitt oppdrag, men mandatet er i henhold til FN-paktens kapittel VI, som kun tillater bruk av makt i selvforsvar. Ansvars- og arbeidsfordelingen mellom UNIFIL og Libanons hær er også uklar. Det er f eks Libanons ansvar å sørge for at området sør for Litanielva er fritt for andre væpnede styrker enn UNIFIL og Libanons hær. Det er Libanons ansvar å sørge for sivilbefolkningens sikkerhet. Det er også Libanons ansvar å avvæpne Hizbollah og hindre enhver uautorisert import av våpen og militært utstyr til Libanon. UNIFIL har egentlig bare ansvar for å beskytte seg selv, sørge for sikkerhet og bevegelsesfrihet for FN og andre humanitære hjelpeorganisasjoner, og i tillegg ledsage Libanons hær mens den rykker inn i området og assistere den i å utføre sitt oppdrag.

MYE AV UKLARHETEN vil bli ryddet av veien i oppdragsformuleringen til UNIFIL og utformingen av styrkens engasjementsregler. Men det gjenstår at det ikke har vært politisk grunnlag i FNs sikkerhetsråd for å gi UNIFIL det mandat og de fullmakter styrken hadde trengt for å sikre realisering av målsettingene i 1701, om nødvendig med makt. Samtidig har Hizbollah erklært at de ikke akter å la seg avvæpne, og Libanons regjering har erklært at den ikke har til hensikt å gjøre det. Israel forbeholder seg på sin side, i følge pressen, rett til å opprettholde blokaden av Libanon fra sjøen og i lufta og til på egen hånd øyeblikkelig å besvare ethvert angrep. Det bidrar til ytterligere å komplisere situasjonen at Israels operasjoner i Gaza og på Vestbredden fortsetter. Det samme gjør Israels okkupasjon av Sheebagårdene og av Golanhøyden. UNIFILs utsikter til å lykkes er med andre ord meget små. Og det er ikke overraskende at FNs medlemsland er tilbakeholdende med å avgi soldater til UNIFIL. Av samme grunn er det fortjenstfullt at den norske regjeringen også krever nærmere avklaring av styrkens mandat og fullmakter før den forplikter seg til å bidra. Norge bør, slik jeg ser det, primært satse på humanitær bistand. Militært bør vi i høyden bidra med marinefartøyer som kan assistere Libanons regjering i å hindre smugling av våpen inn i området, og kanskje også med instruktører og rådgivere som kan bistå Libanon med å bygge opp sin hær.