Norske Svein André vant amerikansk skuespillerpris

Ble kåret til beste mannlige skuespiller etter rollen i «Detektiv Downs».

VANT PRIS: Den norske skuespilleren Svein André Hofsø vant prisen for beste skuespiller under filmfestivalen Fantastic Fest i Texas. Foto: Friland / Fotoweb
VANT PRIS: Den norske skuespilleren Svein André Hofsø vant prisen for beste skuespiller under filmfestivalen Fantastic Fest i Texas. Foto: Friland / FotowebVis mer

(Dagbladet): Under filmfestivalen Fantastic Fest i Texas stakk den norske skuespilleren Svein André Hofsø av med prisen for beste mannlige skuespiller for sin rolle i den kommende filmen «Detektiv Downs».

Fantastic Fest er den største sjanger-film festivalen i Amerika, som spesialiserer seg på filmer innen skrekk, fantasi, science fiction, action, og, som festivalen selv skriver på sin hjemmeside, «enkelt og greit fantastiske filmer».

Vant pris I sin anmeldelse av filmen skriver nettsiden Film School Rejects følgende om Hofsøs skuespillerprestasjoner, «Svein André Hofsø er en fryd, og leverer en emosjonelt overbevisende forestilling».

Hofsø spiller Robert Bogerud, som er landets eneste privatdetektiv med Downs syndrom. Regissør Bård Breien fikk ideen til filmmanuset  etter en kommentar da en av de første Varg Veum-filmene skulle spilles inn.

«Skal jeg lage film om privatdetektiver, skal det jammen være en privatdetektiv som har Downs syndrom», sa Breien til kompisen, og en stund senere skjønte han at det kunne være en god idé.

- Visste han var den rette Fra begynnelsen av var han opptatt av at hovedrolleinnehaveren ikke bare skulle spille at han hadde Downs syndrom — men at han fant en skuespiller som hadde det.

PRIVATDETEKTIV: I filmen «Detektiv Downs» spiller Svein André Hofsø Robert Bogerud - Norges eneste privatdetektiv med Downs syndrom. Foto: Friland / Filmweb
PRIVATDETEKTIV: I filmen «Detektiv Downs» spiller Svein André Hofsø Robert Bogerud - Norges eneste privatdetektiv med Downs syndrom. Foto: Friland / Filmweb Vis mer

- Jeg tok kontakt med alle arbeidssteder for psykisk utviklingshemmede på Østlandet — først per brev, og så ved at jeg dro rundt og traff folk. Ganske sent i prosessen snakket jeg med et sted som heter Fønix i Sandefjord, som skrøt fælt av en fyr. Da Svein André kom på audition, visste jeg at han var den rette, fortalte Breien.

Filmen, som har premiere den 25. oktober, har et budsjett på 24 millioner kroner. 8,8 millioner av dette kommer fra Norsk Filminstitutt.