Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Norske tilstander: - Jeg må alltid forklare hvor jeg «egentlig» kommer fra

Hvordan oppleves det å bli oppfattet som en fremmed i det landet du er født i?

Bokbad: Maria Navarro Skaranger (i grå skjorte) har skrevet boka «Alle utlendinger har lukka gardiner». Foto: NTB scanpix
Bokbad: Maria Navarro Skaranger (i grå skjorte) har skrevet boka «Alle utlendinger har lukka gardiner». Foto: NTB scanpix Vis mer

«Jeg tror ikke på Jesus, bare på Gud, for jeg er marokkaner, sånn som faren min. Jeg liker bare kalkunpølser. Og couscous.»

Det er lillebroren til venninna mi som sier det. Han og venninna mi vokste opp i naboblokka på Romsås. Jeg synes det er noe morsomt og vakkert i barneblikket, som prøver å ordne, eller konstruere en type identitet, knyttet til nasjonalitet eller til et sted.

Der jeg kommer fra, Romsås i Groruddalen, var det sånn da vi var barn. Jeg tror kanskje det er sånn for små barn generelt. Stort sett handlet forskjellene på oss om hvem som spiste hva – hvem som spiste de bitte små halalpølsene, hvem som spiste svinepølse, og hvem som spiste vanlige kalkunpølser.

I likhet med venninna mi og broren hennes fra Romsås, har jeg en far som er født og oppvokst i et annet land enn Norge. Faren deres er fra Marokko. Faren min er fra Chile, og derfor, har jeg på Romsås, alltid blitt regna som norsk-chilener. Den andre familien regnes som norskmarokkanere. Da jeg var barn sa jeg alltid: jeg er fra Norge og Chile, selv om jeg aldri har bodd sammen med begge foreldrene mine samtidig. Faren min, har jeg sett mye i perioder og i andre perioder omtrent aldri. Når noen i dag spør hvor jeg er fra, sier jeg at jeg er fra Oslo. Hvis jeg blir bedt om å utdype, sier jeg at mora mi er norsk, men at faren min er fra Chile.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

60% RABATT- 30kr/mnd

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 180 kr for de første 6 månedene. 1 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449,-/6 mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr for første måned. 0,03 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99 kr/mnd) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

ÅR

795 kr

(2,18 kr per dag)

KJØP ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 795 kr for et år. 2,18 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (795 kr/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449kr/6mnd) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (99kr/mnd) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?