Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske Torill kan vinne Oscar

«Den danske dikteren» nominert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske-kanadiske filmen «Den danske dikteren» er Oscar-nominert i kategorien beste animerte kortfilm.

- Dette er veldig spennende. Jeg er glad på vegne av alle som har vært involvert, sier kvinnen bak filmen, Torill Kove, på telefon til Dagbladet.no

- Akkurat nå er jeg på kontoret. Vi har akkurat sprettet en flaske champagne. Nå blir det fest!


Det er den norske filmskaperen Torill Kove som har skrevet manuset, regissert og stått for det meste av animasjonene i kortfilmen. Stemmene i filmen er det Liv Ullman som står for. Den 15 minutter lange filmen har vunnet flere priser i utlandet og var nominert i filmfestivalen Amanda i fjor, uten da å vinne pris.

I 2000 var Kove også nominert til Oscar, da med filmen «Min bestemor strøk kongens skjorter», som handlet om bestemoren til Kove som strøk Håkon 7.s skjorter, men måtte stryke de tyske soldatenes i stedet under andre verdenskrig .

- Man blir ikke akkurat vant til å være Oscar-nominert. Jeg er like positivt overrasket denne gangen og det er like gøy.

- Er det sant? Så utrolig gøy, sier produsent Lise Fearnley på telefon fra Mali, der hun for tiden ferierer.

Hun hadde ikke fått beskjed om nominasjonen før Dagbladet.no ringte, men visste at kortfilmen var påmeldt.

OSCAR-NOMINERT: Torill Kove kan vinne Oscar for den animerte kortfilmen «Den danske dikteren». Foto: EIVIND KRISTENSEN
OSCAR-NOMINERT: Torill Kove kan vinne Oscar for den animerte kortfilmen «Den danske dikteren». Foto: EIVIND KRISTENSEN Vis mer

- Sannsynligvis betyr det at filmen får stor distribusjon. Torill har jo vært Oscar-nominert før, og det førte til at filmen ble vist mange nye steder, sier Fearnley.

Fearnley har ikke fått bestemt seg for om hun selv kommer til å dra på utdelingen, men lover at det i det minste blir en liten fest i kveld.

Filmen følger den danske dikteren Kaspar som har mistet kerativiteten sin., på ferietur til Norge.

- Filmen har flere lag. Det er en ulykkelig kjærlighetshistorie. Treffer man hverandre eller ikke, ender man opp sammen eller ikke? Dessuten handeler den om tilfeldigheter. Den appellerer nok til et bredt publikum, med en konvensjonell fortellerstil, men med overraskelser og spenning, sier Kove.

Ved siden av å lage animasjonsfilmer skriver og illustrerer Kove barnebøker. Hun bor i Montreal i Canada, der hun også studerte animasjon ved Concordia universitetet.

Filmteamet reiser til Hollywood noen dager før selve prisutdelingen, for å få med seg mest mulig av ting som skjer

- Jeg vil ikke si noe om sjansene til å vinne, de andre filmene er sterke. Men jeg skriver takketalen på forhånd uansett, ler Kove.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!