Norske vampyrfans vant kampen

«Twilight» får førpremierer.

Massivt press fra «Twilight»-fansen førte til at den etterlengtede vampyrfilmen nå settes opp i førpremiere tre desemberdager i 30 byer.

Salget startet torsdag klokka 9 på nett, og billetter til forestillingene 12., 13. og 14. desember raste unna fra første stund, meldes det.

Både distributøren av filmen og landets kinoer har i lengre tid blitt bombardert med e-poster, sms-er og underskriftskampanjer fra skuffede fans, som ikke ønsket å vente til over nyttår med å se filmen som allerede har hatt premiere i USA - og i Sverige.

- Noe tilsvarende har vi ikke vært borti før, sier Catrin Gundersen i Nordisk Filmdistribusjon.  

Filmsjef Christin Berg i Oslo Kino, som også merket vampyrpresset, sier til NTB:


- Vi var ikke helt forberedt på at «Twilight» hadde så mange tilhengere i Norge. Bøkene er ekstremt store i USA, og det har kommet til Norge.

11-årsgrense
Først var den romantiske vampyrfilmen satt opp med februarpremiere, men presset førte til at premieren ble fremskyndet til 9. januar - og da blir den satt opp enda flere steder, bare distributøren har fått skaffet nok kopier.

Egentlig skulle den tidlige Sverige-premieren 21. november være en test med tanke på det skandinaviske markedet. Distributøren fikk svar så det holdt: Mange utenlandske fans kjøpte billetter til den svenske premieren, og på norske fanforum ble reiseplaner diskutert.

I Norge er aldersgrensen blitt satt til 11 år, noe som ifølge filmsjef Berg er helt riktig for filmen. I Sverige ble grensen derimot satt til 15 år.

«Twilight - Evighetens kyss», som filmen heter på norsk, er basert på den første boken til Stephenie Meyer, som i alt har skrevet fire bøker i serien om Bella Swan som møter den mystiske og pene Edward Cullen - som viser seg å være en vampyr.

I HET OMFAVNELSE: Robert Pattinson spiller vampyren Edward i het omfavnelse med Kristin Stewart som spiller hans utkårede Bella Swan. «Twilight» blir nå satt opp i norske kinosaler. FOTO: Deana Newcomb/ AP
I HET OMFAVNELSE: Robert Pattinson spiller vampyren Edward i het omfavnelse med Kristin Stewart som spiller hans utkårede Bella Swan. «Twilight» blir nå satt opp i norske kinosaler. FOTO: Deana Newcomb/ AP Vis mer

Filmen hadde amerikansk premiere 21. november, og spilte da inn hele 69,6 millioner dollar i premierehelgen.

Her er det førpremierer:
Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Sandvika, Tromsø, Sandnes, Lillestrøm, Fredrikstad, Ski, Tønsberg, Haugesund, Hamar, Skien, Porsgrunn, Arendal, Sandefjord, Moss, Gjøvik, Lillehammer, Hønefoss, Asker, Verdal, Alta, Stjørdal, Grimstad, Lyngdal, Lillesand.(NTB)

Norske vampyrfans vant kampen