NORSKE VERDIER: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har i etterkant av sin pilegrimsvandring langs Olavsleden fra Oslo til Trondheim løftet debatten om norske verdier, som hun mener er under press. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NORSKE VERDIER: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har i etterkant av sin pilegrimsvandring langs Olavsleden fra Oslo til Trondheim løftet debatten om norske verdier, som hun mener er under press. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

TUFTEBARTEN:

Norske verdier er best under press

Helleland, Borten Moe, Listhaug og Tajik har rett alle sammen. Norske verdier er under press, og godt er det.

Meninger

For hva er vel bedre enn å kjenne kniven på strupen? Uten å ha noe å kjempe for blir man fort dvask og uinspirert. Les selvbiografiene til Zlatan, Taylor Swift, Richard Branson – til en hvilken som helst vinner – de sier det samme: Best under press. Dette er klassisk idrettspsykologi.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Så takk Gud – du deilige, norske, judeo-kristne Gud – for at norske verdier trues, så vi kan vise hva vi duger til! Bolleland, Horten-Moss, Listvik og Hadia Johaug, her er det bare å brette opp ermene.

La oss ta de norske verdiene, én etter én:

Linda Hofstad Helleland mener nestekjærlighet er en norsk verdi som er under press. Ja vel, Linda, men hva gjør du da med det? Hvordan kan du stå opp for den norrøne kjerneverdien nestekjærligheten som våre vikingforfedre lærte oss? Be mennesker som har tatt del i samfunnet vårt i sju lange år om å vente i tre år til før de får samme pass som oss andre? Nei, det er for defensivt! Nestekjærligheten blir jo større av å trene den opp!

Ola Borten Moe mener at religionsfrihet er en norsk verdi under press. Men hvis du virkelig skal kjempe for religionsfriheten i dette landet, hvorfor skal du på død og liv lage et skolefag der man innbiller barna at kristendom og religion kan skilles med et komma? Du kan bedre, Borten Moe. Gi barna våre mer religionsfrihet, Ola, ikke mindre.

Sylvi Listhaug mener likestilling er en norsk verdi under press. Og hva gjør hun for å kjempe for denne urnorske kjerneverdien som norske hjem har blitt bygget på helt siden eventyret om mannen som stelte hjemme? Jo, hun går til verbale angrep på feminismen så fort hun får sjansen.

Hadia Tajik mener at liten avstand mellom folket og eliten er en norsk verdi under press. Og hva gjør hun med det? Jo, toppolitikeren går ut i VG og forteller oss vanlige dødelige hvilke seks verdier som er de ekte norske.

Det er fint med politikere som ønsker å kjempe for norske verdier, men ikke gjennom forbud, stengte grenser og skolefag som høres ut som partydop. Kampen om norske verdier handler om å tørre å bruke dem – mer nestekjærlighet, religionsfrihet, likestilling og folkelighet, takk.

Man skulle nesten tro at den eneste norske verdien er å skrive kronikker om norske verdier. Men selv denne verdien er under press. Søkeordet «norske verdier» får kun 50 600 treff på google. Sammenlignet med våre naboland er dette skammelig. «Danske værdier» får nemlig 81 400 treff og «svenskavärderingar» hele 319 000. Selv justert for folketall blir vi parkert i skandinavisk målestokk: Mens svenske og danske verdier har 31 og 71 innbyggere per google-treff, må 104 nordmenn dele hvert enkelt google-treff for norske verdier.

Om vi bare kan få denne valgkampen til å handle om «norske verdier» i et par måneder til, så det snart bli et like populært søkeord som «iPhone 8» og «Trump pee tape». Se på denne kronikken som mitt beskjedne bidrag.