Kulturkommentaren ved Tom Stalsberg:

Norske verdier må få grisebank

I tillegg til Lov og Orden Partiet som lever av å gyte, nyte og syte.

GRØSSER FRA FJØSET: Torsdagens Brennpunkt-dokumentar, Griseindustriens hemmeligheter, var noe av det verste vi har sett fra norske fjøs siden sist. Nå må myndighetene og bransje våknet opp og ikke bare sette skylda på alle andre. Bildet er ikke fra filmen. Foto: NTB Scanpix.
GRØSSER FRA FJØSET: Torsdagens Brennpunkt-dokumentar, Griseindustriens hemmeligheter, var noe av det verste vi har sett fra norske fjøs siden sist. Nå må myndighetene og bransje våknet opp og ikke bare sette skylda på alle andre. Bildet er ikke fra filmen. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Meninger

Er det norske verdier å være en griserøkter som hører hjemme i en grøsser av verste forbannet møkkaskuffe? Har svina på skogen det langt bedre enn de vi snart ikke kan spise? Grisen står og hyler, synger Odd Nordstoga med tekst av Ragnar Hovland. De har rett.

(Resett og Document.no etc. derimot mener vel det som skjer i norsk svinenæring også er muslimenes ansvar.)

Forresten, er det noe i den slemme fotballsangen til VIF-Klanen: Øl og vold og skamslåtte bønder? Stille i fjøset? Ja, det må bli ganske så stille i noen av dem etter Brennpunkt-dokumentaren, «Griseindustriens hemmeligheter».

(Og, skjer det noe med meningsmålingene til Senterpartiet nå, mon tro? Det er det ikke lov å spørre slik, sier Slagsvold Vedum. Sorry da.)

Og, ja det er lov å få kollektiv noia!

Er det norsk kultur å sende bevisstløse mennesker, og deres unger, ut av Norge så vi kan få snorke i fred om natta etter at vi har feid mot rødt lys i fylla på en elsparkesykkel, ofte med kebab på skjorta og sennep et sted som Jokke synger om? Er det norske verdier at vi har høy sigarføring og lav moral?

Er det norsk kultur at Lov og Orden partiet bruker mye spenn på fest og moro og er veldig opptatt av vår felles framtid med bompenger og slikt? Er det norske verdier i vannkjemmet hår fortsatt?

Vi heiser Regnbueflagget i solidaritet og roper ut gloser vi ikke kan sette på trykk fordi vi er en nasjon der vi krenkes over en lav sko. Er det nye Herrefolket norsk kultur? Blir det gratis au pair under dem? Er det norsk kultur at det nye Munch-museet har en knekk i knea og i beste mening burde utgi magasinet = Munch?

Er det norske verdier at vi avholder en nasjonal TV-aksjon-dugnad og etterpå kaller vi de folkene vi skal hjelpe for snyltere? Er det norske verdier å skjelle ut folk i kommentarfeltene?

Er det norske verdier at i åra etter 22. juli ser hatet ut til å vokse? Er det norsk kultur at etter 22. juli så har framveksten av det ytterliggående på nettet nesten ikke har vært til å bære?

(Har noen i regjeringen ansvaret for noe som helst av dette? Ingen, sier du. Nei, da så.)

Er det norske verdier å posere i bunad året rundt? Er det norsks kultur å rosemale dine egne drømmer? Er det norsk kultur å være best i å være selvgod? Hæh? Hæh? Er det norsk kultur at vi må få lov til å gjøre akkurat hva vi vil både her, ute og på havet? Er det norske verdier andre steder enn i olje? Er det norske grunnverdier at vi ikke ta det store fellesansvaret for vår felles framtid der ute, hjemme og i plasthavet? Hæh? Hæh?

Er det norsk kultur å sette skylda på alle andre så lenge vi betaler kvoter? Er det norsk pressekultur at denne saken ikke er skrevet med påholden penis?

Er det norsk kultur at denne artikkelen må roe seg ned med noen supre linjer av Gro Dahle (Karneval. Dikt i utvalg 1987 – 1997):

Hvem sitter i veggen og kikker?

En bitte liten mamma med pelslue.

Er det norske verdier å skyte ulv og bedrive oppdrett og ødelegge hav og elver? Hæh? Hæh? Er det norsk kultur og svenske tilstander og svensk kultur og norske tilstander? Tenn grillen.

Er de norske verdiene i norsk kultur så enkle som: gyte, nyte og syte?

Georg Johannesen (1931 – 2005), hvor er du? Der ja, med teksten «DANNELSE» (Dikt i samling, Cappelen 2004)):

En mann med god utdannelse

skammer seg over sin tunge

Han vet at også munnen er en ræv

Dannelse er: Å si lite til få

For han kan sin retorikk

og vet at han alltid går naken nedentil

og med hodet i en klut

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.