Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTAR KLASSISK

Norske verdier skal legges ned

Forsvaret ser ikke verdien av militærkorpsenes posisjon i sivilsamfunnet

TRUET Forsvarets Musikkorps Vestlandet er et av de profesjonelle forsvarskorpsene. Her spiller mens dronning Sonja (i bakgrunnen) er på vei til den offisielle åpningen av bybanen i Bergen i 2010.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
TRUET Forsvarets Musikkorps Vestlandet er et av de profesjonelle forsvarskorpsene. Her spiller mens dronning Sonja (i bakgrunnen) er på vei til den offisielle åpningen av bybanen i Bergen i 2010. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Kommentar

Politikere og myndigheter leter etter norske verdier. Det er rart, fordi disse verdiene er sterke og synlige i samfunnet og har eksistert i hundrevis av år. De vises tydelig i våre kulturuttrykk som bygger på identitet, fellesskap og respekt. Norge er lokalisert i Europas desiderte utkant mot nord med barskt klima og store avstander. Våre lover fra tidlig middelalder er de eldste nedtegnede skriftene i sin sjanger i Norden. Fordeling av makt og ressurser var den gang - og i dag - sentrale verdier.

Snart er det 17.mai og fokus på vår grunnlov, verdens nest eldste konstitusjon i sammenhengende drift (etter den amerikanske fra 1776). Festtalene denne dagen lovpriser med rette vår unike feiring der barn og unge settes i sentrum med opptog og livsglede, ikke marsjerende soldater med tanks og raketter. Norge har en formidabel mengde av frivillige organisasjoner som stiller opp - ikke bare denne dagen - men hele året ellers som nødvendig lim i bygder og byer. Vi har sterke tradisjoner for å dyrke nettopp vårt sivile samfunn og det inkluderende fellesskapet. Religioner, etnisitet og politiske ståsteder lever overraskende godt side om side her i landet, selv om utfordringer også her må håndteres.

Forsvaret har etablert musikkorps i Harstad, Trondheim, Bergen, Horten og Oslo med lange tradisjoner. De feirer 200 års jubileum i år, men virksomheten er mye eldre. Det foreligger planer om drastiske kutt, innimellom kommer det også forslag om å legge ned disse ensemblene. Forsvarsledelsen bruker et militærfaglig språk i sin begrunnelse, men ønsker i realiteten å skjære ned på norske verdier. Det blir åpenbart når ord som militær slagkraft, stordriftsfordeler og målbar kampevne dominerer. Verdiene som militærkorpsene besitter, forsvinner i denne sjargongen.

Fagmilitær språkbruk er imidlertid ikke alene svaret på hvordan et velfungerende samfunn bør være. Militær styrke må alltid følges opp av egnet politisk og kulturell forståelse.

I Norge er det et skapt et sterkt kulturelt samspill mellom de militære korpsene, de frivillige musikkorpsene og samfunnet rundt som knapt kan verdsettes høyt nok. Musikerne i forsvarskorpsene er topp utdannet på sine felt og bidrar med sterk tilstedeværelse i sine regioner som musikere, musikklærere, dirigenter, forbilder og kreativ kraft. Det er svært kompetente kvinner i rekkene også, et eksempel mange land bør lære av.

Et annet musikkorps - Hans Majestet Kongens Gardes Musikkorps og Drilltropp - er verdensledende i sin sjanger med et sterkt innslag av jenter også her. HMKG er en sensasjon når de opptrer rundt om i verden. Franske, britiske og amerikanske tilhørere – militære, politikere og sivile - kan knapt tro at dette er ungdommer i førstegangstjeneste som danker ut profesjonelle aktører.

Forsvarets musikkorps formidler sentrale norske verdier: Identitet, likestilling og samspill mellom det militære og sivilsamfunnet. Den musikalske kvaliteten er profesjonell og mangfoldig, og spilleoppdrag løses på forbilledlig vis. Det norske forsvaret burde prise seg lykkelig over å ha slike avdelinger som evner å kommunisere med et bredt publikum. Reduksjon og nedbygging er en svært dårlig idé. Frykter de militære at forsvarsevnen svekkes når fremragende musikere formidler vår historie og identitet til folk flest? Det virker slik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media