KOMMENTARER

KOMMENTAR KLASSISK

Norske verdier skal legges ned

Forsvaret ser ikke verdien av militærkorpsenes posisjon i sivilsamfunnet

TRUET Forsvarets Musikkorps Vestlandet er et av de profesjonelle forsvarskorpsene. Her spiller mens dronning Sonja (i bakgrunnen) er på vei til den offisielle åpningen av bybanen i Bergen i 2010.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
TRUET Forsvarets Musikkorps Vestlandet er et av de profesjonelle forsvarskorpsene. Her spiller mens dronning Sonja (i bakgrunnen) er på vei til den offisielle åpningen av bybanen i Bergen i 2010. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Politikere og myndigheter leter etter norske verdier. Det er rart, fordi disse verdiene er sterke og synlige i samfunnet og har eksistert i hundrevis av år. De vises tydelig i våre kulturuttrykk som bygger på identitet, fellesskap og respekt. Norge er lokalisert i Europas desiderte utkant mot nord med barskt klima og store avstander. Våre lover fra tidlig middelalder er de eldste nedtegnede skriftene i sin sjanger i Norden. Fordeling av makt og ressurser var den gang - og i dag - sentrale verdier.

Snart er det 17.mai og fokus på vår grunnlov, verdens nest eldste konstitusjon i sammenhengende drift (etter den amerikanske fra 1776). Festtalene denne dagen lovpriser med rette vår unike feiring der barn og unge settes i sentrum med opptog og livsglede, ikke marsjerende soldater med tanks og raketter. Norge har en formidabel mengde av frivillige organisasjoner som stiller opp - ikke bare denne dagen - men hele året ellers som nødvendig lim i bygder og byer. Vi har sterke tradisjoner for å dyrke nettopp vårt sivile samfunn og det inkluderende fellesskapet. Religioner, etnisitet og politiske ståsteder lever overraskende godt side om side her i landet, selv om utfordringer også her må håndteres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer