- Norske Vibeke er ny vokalist i Nightwish

Skal fronte den finske supergruppa.

(Dagbladet.no): Den norske vokalisten Vibeke Stene, som inntil nylig frontet gruppa Tristania, er nå aktuell som frontfigur for den finske gruppa Nightwish, melder den finske avisa Ilta-Sanomat i dag.

Ifølge avisa styrker Frank Stroebele, manager for Within Temptation og Anastacia, dette foreløpig ubekreftede ryktet:

- Har du hørt hvem den nye Nightwish-vokalisten er? Jeg forstår det slik at det er Vibeke.

Mange nevnt

- Hun kommer godt overens med gutta. Hun er veldig talentfull, smart og søt, sier Ewo Pohjola (alias Ewo Rytkönen) fra Nightwish\' management King Foo Entertainment, ifølge det pålitelige metal-nettstedet Blabbermouth.net.

- Navnet til Vibeke dukket først opp for ett år siden, men det har vært nevnt så mange ulike vokalister, og jeg tenkte ikke noe mer over det. Vi bestemte oss for å trykke saken etter at jeg hadde snakket med Frank Stroebele, som er en av Europas største managere. Han var ganske sikker på at dette er sant, sier Mikko Räsänen, journalisten som skrev artikkelen for Finlands største tabloidavis.

Han forteller at fansen nå er svært ivrige etter å finne ut hvem vokalisten er, men at bandet foreløpig holder tett.

- Jeg tror Vibeke er et godt valg. Hun kjenner bandet, siden Tristania og Nightwish har turnert sammen tidligere, sier Räsänen.

- Overraskende

NY NIGHTWISH-VOKALIST? Norske Vibeke Stene omtales som ny frontfigur i den finske supergruppa Nightwish. Foto: PROMO
NY NIGHTWISH-VOKALIST? Norske Vibeke Stene omtales som ny frontfigur i den finske supergruppa Nightwish. Foto: PROMO Vis mer

I Stenes forrige band, norske Tristania, er forundringen stor over dagens nyhet:

- Det er i så fall ganske overraskende, sier Østen Bergøy, vokalist og tekstskriver i Tristania, til Dagbladet.no.

Bandet oppga «personlige grunner» til at Vibeke Stene forlot bandet for kort tid siden. Det ble da ikke nevnt at hun kunne være aktuell for Nightwish.

- Nei, hun sa ikke noe om det. Nå er jeg like spent som dere på å finne ut av dette, sier han.

- Om hun får jobben og gjør den bra, blir hun en av de mest profilerte vokalistene på metalscenen. Kerrang og Metal Hammer kommer til å kaste seg over henne, trykke store postere og gjøre alt de kan for å gjøre henne til et ikon av typen Amy Lee i Evanescence og Christina Scabbia i Lacuna Coil, forteller Asbjørn Slettemark, redaktør for Faro Journalen og programleder i metalprogrammet «Pyro» på P3 til Dagbladet.no

Trøblete bakgrunn

Tristania har, i likhet med Nightwish, en trøblete bakgrunn med bandmedlemmer som forlater gruppa. Først forsvant Morten Veland i 1999, deretter forlot Kjetil Ingebrethsen bandet i april i fjor.

I 2005 fikk Nightwish\' forrige vokalist Tarja Turunen sparken under dramatiske omstendigheter.

- Din selvgodhet og oppførsel er ikke forenlig med Nightwish lenger. Jeg trodde aldri jeg skulle karakterisere min gode, gamle venn på den måten, men personer som ikke snakker med hverandre på over et år hører ikke hjemme i samme band. Vi ønsker deg lykke til videre, Nightwish fortsetter med en ny kvinnelig vokalist, skrev keyboardist Tuomas Holopainen i et åpent brev til Turunen på bandets hjemmeside.

Lett lenge

Nightwish er et av Europas største metalband. De har hatt fire album på VG-lista, og i 2004 nådde «Once» helt opp til 1. plass. Singlen «Nemo» var ni uker på listen i 2005, på sitt beste på en 4. plass.

Bandet, som har solgt over to millioner album på verdensbasis, har jobbet lenge med å finne en passende vokalist som kan bidra på den kommende plata.

- De skal ha hørt på over 1000 demotapes, uten å finne den rette stemmen. Det satses voldsomt på den kommende plata, som plateselskapet har et stort budsjett for. De skal blant annet ha med et stort kor og et symfoniorkester, sier Mikko Räsänen i Ilta-Sanomat til Dagbladet.no.

- Sekstetten leverer pompøs metal omtrent et sted der de finske skoger, symfoniorkester, kor, elektronika, indianere, indere, Andrew Lloyd Webber og Rammstein møtes, skrev vår anmelder om skiva «Once» fra 2004.

GAMMEL BESETNING: Her er Nightwish avbildet i 2005, med daværende frontfigur Tarja Turunen i spissen. Hun fikk sparken samme år.