KARAKTER: Viggo Antonsen fra Fetsund portretteres i en ny storsatsning på BBC Earth. Antonsen er taxisjåfør i Longyearbyen og tar turister med på guidede turer, blant annet på nordlyssafari. Video: BBC Earth Vis mer

Norske Wiggo er stjerna i BBCs nye storsatsning om Svalbard

Taxisjåføren Wiggo Antonsen er en av hovedkarakteren i BBC Earths nye serie om livet på Svalbard 

(Dagbladet): For syv år siden flyttet Wiggo Antonsen fra Fetsund i Akershus til Svalbard, og dro aldri tilbake. Nå han skal han og Svalbard portretteres i en ny storsatsning på BBC Earth, som kommer ut i slutten av august.

Serien følger ti mennesker i deres daglige liv i verdens nordligste by.

- En fantastisk karater

Antonsen er taxisjåfør i Longyearbyen og tar turister med på guidede turer, blant annet på nordlyssafari. Her garanterer han nordlys, og gir pengene tilbake til turistene om det viser seg å bli en bomtur.

Det var Antonsens karakter som gjorde det utvilsomt for BBC at nettopp han skulle være med.

- Bare se på ham. Han ser fantastisk ut! Jeg elsket ham fra begynnelsen. Han var en fantastisk karakter, forteller produsent Wandy Rattray til Aftenposten.

Det er ikke første gang BBC portretterer Svalbard. Seriene «The polar bear family and me» og «The frozen planet» har vist frem de spektakulære naturopplevelsene den arktiske øyen har å tilby. Nå er det folket som skal portretteres.

– Det alle lurer på er hvorfor. Hvorfor folk kommer hit, hvorfor folk vil bo i den nordligste byen i verden, fortalte produsent for BBC Earth, Sarah Phillips til NRK i april.

Puslespillbrikken som manglet

Antonsenhavnet på Svalbard etter tips fra en venn.

- En venn av meg hadde vært her å jobbet, og syntes det var sånn passe. Men han sa til meg at han trodde jeg kom til å like det, forteller han til Dagbladet.

Det skulle han ha helt rett i.

- Det er mange mennesker som har en drøm om et eller annet i hjertet sitt. Om det er å dyrke grønnsaker, flytte på landet eller noe annet. Å flytte til Svalbard gjorde at puslespillbrikken som manglet falt på plass.

Antonsen møtte konen sin Claudia fra Columbia gjennom Internett. Etter tre møter giftet de seg der, og flyttet sammen til Norge.

- Ingen som bor her er herfra, så alle møtes på bortebane. Det gjør at alle kan finne en eller annen tulling som de kan drikke kaffe eller vodka med. Det er lett å trives her, og kona mi stortrives på Svalbard.

Enten eller

Antonsen forteller Dagbladet om et Svalbard som er «uformelt, usminket og enkelt.»

- Jeg er en enkel mann. Her er det svart/hvitt. Enten liker du Svalbard, eller så liker du det ikke. Det er ingen som bare liker det litt.

Selvom ekteparet stortrives, er det likevel noe han savner:

- Når man bor så langt borte så er det mye logistikk før man kan komme på et kaffebesøk hos barn og barnebarn. Det er det jeg savner mest. Jeg savner ikke opera og teater og slike ting.

Når han får spørsmålet om hva han savner minst, er han klar i sin tale:

- Trafikk. Jeg hater trafikk. Bomstasjoner og å kjøre rundt for å lete etter parkering må være det siste jeg savner.

Vil trekke flere turister

Wiggo Antonsen tenkte én ting da filmteamet fra Skottland spurte om han ville være med i dokumentarserien:

- Jeg tenkte at all oppmerksomhet for Svalbard må være bedre enn ingenting. De fikk følge med i drosjen og la meg gjøre min jobb, så fikk de gjøre sin.

Han forteller Dagbladet at produsentene ville hause opp det farlige og ekstreme med Svalbard, men at han prøvde å trekke i andre enden.

- For dem er jo snø på veien ekstremt. Det er ikke akkurat ekstremt for Svalbard, da vi har snø på veiene hele året, utenom i tre måneder.

Filmteamet filmet i over et halvt år, og pakket sammen rundt påsketider.

Antonsen gleder seg til å se det endelige resultatet:

- Jeg håper den blir godt mottatt og at folk tar det for det det er. Også håper jeg på mer turister. Vi lever av å kjøre turister, så om den kan bidra til at flere kommer hit, har jeg kanskje gjort mitt.

Serien «Svalbard: Life on the Edge» har premiere i fem forskjellige verdensdeler 29. august.