Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug

Northug med syrlig stikk til forlaget etter at de gikk tom for boka hans

Nytt opplag er på vei uten omstridt avsnitt om Aylar Lie.

HISTORIE: Petter Northug har i samarbeid med forfatter Jonas Forsang gitt ut boka «Min historie».
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
HISTORIE: Petter Northug har i samarbeid med forfatter Jonas Forsang gitt ut boka «Min historie». Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petter Northug har i høst utgitt boka «Min historie», sammen med forfatter og forlegger Jonas Forsang. Nå er den utsolgt.

Hele 42 000 bøker er borte fra lageret, melder Pilar forlag, som har gitt den ut. Northug på sin side er ikke overrasket over suksessen, men stiller seg undrende til at forlaget ikke har trykt et større opplag.

- At biografien min topper salgsstatistikken og blir årets gave på farsdag, i adventskalendere og til jul overrasker meg ikke, men at forlaget ikke har klart å trykke nok bøker - det overrasker meg, sier Northug til Dagbladet.

«Veldig gøy»

Jonas Forsang er i tillegg til å være forfatter av boka, også forlegger og deleier i Pilar forlag. Han reagerer slik på Northugs stikk til forlaget:

- Det er veldig gøy, og som forfatter er jeg selvsagt enig med Petter. Men som forlegger er det litt mer nyansert. Boka har hatt et helt eksepsjonelt stort førsteopplag, så alle har vært forberedt på at den kom til å selge bra. Problemet er bare at salget likevel har overgått forventningene.

Forlaget opplyser om at 10 000 bøker er på vei til lager mot slutten av november.

- Det blir uansett for lite og for seint. Nå jobber vi med trykkeriet for å kunne rekke julegavesalget, og håper vi kan få på plass nye opplag i helt andre volum, sier forlagssjef Sarah Natasha Melbye.

Hun er enig med Northugs kritikk.

- Han har rett og vi er på ballen. Vi burde visst bedre når det er snakk om Petter Northug. Nå sitter vi hver dag og følger med på salget for å beregne hvor mange nye bøker vi skal trykke opp. Jeg vil tippe vi ender opp på mellom 10- og 25 000 ytterligere.

Ingen Aylar

I boka adresserer Northug detaljer i forholdet mellom han og Aylar Lie. Avsnittet om henne fikk den tidligere glamourmodellen til å reagere kraftig.

Gjennom sin advokat John Christian Elden ba hun om at boka skulle bli tilbakekalt eller endret. Dette ønsket har forlaget nå valgt å innfri, meldte nylig VG.

- Hvorfor har dere valgt å fjerne avsnittet om Aylar i andreopplaget?

- Det kom et ønske om å ta det bort og vi har vurdert det dit hen at det ikke svekker boka å innfri det ønsket, sier Melbye.

Forfatteren selv, anser heller ikke redigeringen som noe stort tap.

- For min og Petters del er dette helt uproblematisk, det omhandlet tre setninger som ikke hadde noen betydning for historien. Boka handler om hva som skulle til for at Petter ble best i verden på ski, sier Forsang.

Inntektstap

Boka er fortsatt å finne i mange bokhandler, men Forsang tror likevel det tilkortkommende opplaget kan føre til et inntektstap.

- Vi går nok glipp av noen salg de neste ukene, fram til boka er på lager igjen. Tempoet her har nok tatt alle litt på senga. Den har solgt raskere enn vi noen gang har opplevd tidligere.

Melbye er mer optimistisk.

- Det er alltid en risiko for det, men nei, det tror jeg ikke. Jeg tror det går bra, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!