Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug

Northug om biografien: - Har forlengst dedikert et kapittel til svenskene

Et svensk forlag har kjøpt den kommende Petter Northug-biografien. Skikongen lover et helt kapittel om svenskene.

VEKKER FØLELSER: Petter Northug gikk med det svenske flagget over mållinja i Gällivare i Sverige, da Norge vant verdenscupstafetten i 2012. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VEKKER FØLELSER: Petter Northug gikk med det svenske flagget over mållinja i Gällivare i Sverige, da Norge vant verdenscupstafetten i 2012. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Bare et par dager etter at det ble kjent at Petter Northug kommer med selvbiografi på Pilar forlag, er rettighetene kjøpt av det svenske forlaget Mondial.

Og Northug lover å levere til svenskene - han skal nemlig skrive et helt kapittel om forholdet til naboene.

- Om jeg er overrasket over at boka er solgt til Sverige? Nei. Dette blir min første biografi, og jeg har mye på hjertet. Jeg har forlengst dedikert et kapittel til svenskene, sier Northug i en sms til Dagbladet, via forlaget.

Forleggere Simon Brouwers og Olle Grundin i Mondial tok kontakt med Pilar straks de leste om boka i svenske Aftonbladet.

- Vekker sterke følelser

De har store forventninger til boka, som skal utgis i høst.

- Det finnes få, om noen, norske idrettsutøvere som er så elsket og hatet i Sverige. Det var ingen tvil om at vi skulle ha boka hans. Han er Norges Zlatan, sier Brouwers til Dagbladet.

Han tror mange svensker vil vite mer om Northug og hans forhold til Sverige.

Den norske skikongen fikk stor oppmerksomhet i Sverige da han vant verdenscupstafetten for Norge med et svensk flagg i hånda, i Gällivare i Sverige i 2012.

Siden har svenskene fulgt med på stuntene hans, og nordmannen er omstridt.

- Han er en person som elsker å tulle. Å gå over mållinjen med et svensk flagg vekker sterke følelser. Mange forstår at han gjør det med glimt i øyet, men han opprører mange også. Det han gjør for skisporten i Norge, gjør han også i Sverige. Uten Northug er skisporten mye kjedeligere i Sverige også, sier Brouwers.

Og Northug sier han lar seg inspirere av fotballhelten Zlatan.

- Det er greit å være svensk...hvis du kjøper boken min. Det er ikke mange svensker jeg blir inspirert av, men det er klart, jeg kopierer gjerne salgstallene til Zlatan, sier Northug, som gleder seg til å åpne opp.

- Det er mange «eksperter» og «bedrevitere», også i Sverige, som har fortalt omverdenen hva jeg har tenkt og hva som har motivert meg i karrieren. Nå er det på tide at alle som har fulgt meg får vite hva jeg virkelig tenker, sier Northug.

- Kjapt

Northug-boka skal gis ut på Pilar forlag, og føres i pennen av Jonas Forsang, som også er forlegger i Pilar.

Pilar er sammen med forlagene Capitana og Gloria et av forlagene som investor Petter Stordalen har gått inn i.

SIGNERT: Forlegger Jonas Forsang (fra venstre) og investor Petter Stordalen, sammen med Olle Grundin og Simon Brouwers i Mondial forlag etter signeringen i London tirsdag. Foto: Pilar forlag
SIGNERT: Forlegger Jonas Forsang (fra venstre) og investor Petter Stordalen, sammen med Olle Grundin og Simon Brouwers i Mondial forlag etter signeringen i London tirsdag. Foto: Pilar forlag Vis mer

Kontrakten på Northug-boka ble underskrevet på bokmessen i London tirsdag kveld, med både investor Petter Stordalen og forlegger Jonas Forsang til stede.

De svenske forleggerne hadde bare fått lese en side av boka da de signerte.

- Hvordan var det å forhandle med Stordalen?

- Det gikk fort, kan vi si. He he. Han har fått en uvanlig bra kontrakt, vi strekker oss sjelden så langt, særlig ikke når vi bare får se en side av boka, sier Brouwers.

Han kjenner både Petter Stordalen og Forsang fra før, etter at forlaget han tidligere jobbet for, Volante, ga ut Stordalens biografi «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet».

Må røskes opp i

Hotellkongens inntog i forlagsverdenen har skaket bransjen. De tre forlagene Pilar, Capitana og Gloria er blitt beskyldt for å forsøke å fiske bestselgende forfattere fra andre forlag.

Men Brouwers heier på de nye forlagene. Svensken har selv startet et utfordrer-forlag: Sammen med kollegaen Olle Grundin gikk han ut av Volante og startet Mondial for et års tid siden.

- Akkurat som i Sverige, trenger den norske forlagsbransjen å røskes opp i. I Sverige er det en nesten en monopolsituasjon, der Bonnier eier både distributører og bokhandler. I Norge er det nesten samme situasjon, selv om det er tre store forlag som deler kaka, sier Brouwers.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling