Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norway Cup og slummen

I går kveld ble årets internasjonale fotballturnering åpnet i Oslo, og TV2 sendte dokumentaren om Reuben og de andre slumbarna i Mathari United.

Elleve år gamle Reuben fra slummen i Kenya kom til Norge og vant Norway Cup-trofeet i fjor. I går kveld ble årets internasjonale fotballturnering åpnet i Oslo, og TV2 sendte dokumentaren om Reuben og de andre slumbarna i Mathari United. Og viste at fotball er noe mer enn «FotballXtra» der Davy Wathne & co. forstår seg på lag og spillere i Tippeligaen.

For barna i slummen i Mathare utenfor Nairobi er fotball en drøm om et annet liv, og ungdomsorganisasjonen Mysa bruker fotballen for å gi de unge i blikkskurene en sjanse. Og det blir krevd mer enn ballfølelse for å bli med. Guttene må være med på å rydde søppel i sin egen by for å komme på laget og kanskje med på drømmereisen langt mot nord. De må lære å jobbe seg bort fra slummen, selv om det bare er for tre uker.

To kulturer

De 25 minuttene om de unge afrikanerne var et sunt innslag i en ellers fotballpreget søndagskveld på TV.

Fordi vi ble minnet om at selv ikke en ball av lær er en selvfølge for fattiggutter i den tredje verden. At enkelte barn mangler fødselsattest og derfor ikke kan spille i en bestemt årsklasse i Norway Cup. Eller at de ganske enkelt blir stoppet fordi de ikke får utstedt pass i hjemlandet. Det var en reportasje om to kulturer og én ball som i dette tilfellet endte lykkelig med trofeet over hodet.

Men vi kom liksom ikke helt inn på lille Reuben. Vi møtte ham i blikkskuret sammen med mamma, på fotballbanen i hjembyen og hos vertsfamilien i Brumunddal. Men enten det var språkproblemer eller kulturforskjeller, ble det et overflatisk møte med hovedpersonen. Vi fikk ikke vite hva han følte eller tenkte i møtet med den norske overflodskulturen.

Veldedighet?

Eller var det den beklemmende følelsen av veldedighet som i for stor grad preget dokumentaren?

Her kom liksom rike, snille Norge med drakter og fotballsko og hamburgere. Guttene møtte ekte varme og ærlig omsorg hos vertsfamilien i Brumunddal, men vi kom ikke helt unna veldedighetens kjølige nese der vi så barna fra slummen møte barn og voksne fra den rike delen av verden.

For hva er det egentlig vi gjør med disse guttene? Vi bringer dem til Norge og fotballeventyret, men selv Norway Cup-trofeet kan ikke spises, og vi vet ikke hva som venter dem når eventyret er over. Reportasjen kunne med fordel ha tatt med hjemreisen og kanskje nedturen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media