Norway Kupp?

Verdens største fotballturnering har 25-årsjubileum denne sommeren, og er så avgjort verdt en bok i sakens anledning. Men den fortjener bedre enn det lappverk som Bækkelaget, Dagbladet og Orion Forlag har rasket sammen under tittelen «Verdens rundeste ball».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Her mikses én del høystemt «fred og vennskap» sammen med tilfeldige snapshots fra 25 år, føres videre til en meningsløs rundreise blant engelske fotballproffer før det hele avsluttes i form av en slags «minnebok» for tenåringer i førpuberteten. Alle tanker om «rød tråd» eller målgrupper for boka forsvinner underveis - mens de helkommersielle hensiktene trer stadig tydeligere frem. Som begeistret tilskuer på Ekeberg-sletta gjennom så godt som alle turneringens 25 år, er det med forventning og positivitet man gir seg i kast med jubileumsskriftet. Men allerede på side 7 og 8 aner man uråd, når det gjengis halvhjertede hyllester fra Thorbjørn Jagland og kulturminister Birkeland.

Da befinner vi oss i den ha-stemte delen om turneringens ubestridelige betydning for vennskap og fellesskap, åpenbart skrevet for en voksen leserkrets.

Morsomme gjensyn

Neste bolk går kronologisk til verks og tar for seg turneringene år for år. Denne delen fungerer klart best, og gir en kombinasjon av pussigheter, faktastoff både fra cupen og året for øvrig, og ikke minst morsomme gjensyn med unge utgaver av profiler som Kjetil Rekdal, Myggen og Steffen Iversen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer