Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norwegian Wood og Øya mister støtte

Får ikke én krone av Norsk kulturråd.

(Dagbladet.no): Utdelingen av neste års tilskudd til musikkfestivalene ble offentliggjort av Norsk kulturråd i dag.

Flere norske festivaler får penger for første gang, og det totale støttebeløpet har økt. Men større festivaler som Øyafestivalen og Norwegian Wood får ikke én krone til neste år.

- Vi er i sjokk, sier Norwegian Woods festivalsjef Jørgen Roll til Dagbladet.no.

Økonomisk begrunnelse

Roll mistenkte først at det var en feil da han fikk høre at de hadde mistet støtten.

Det er det ikke.

- Nei, det er korrekt. Vi har signalisert at det ville komme et kutt tidligere også. Noen festivaler har kommet så langt i sin utvikling at de har økonomisk bærekraft til å stå på egne ben. Det er slett ikke en vurdering av festivalenes kunstneriske verdi som ligger til grunn for at de mister støtten, sier Morten Mølster, leder i festivalutvalget i Norsk kulturråd.

Dette er en forklaring Roll ikke forstår noe av.

NULL STØTTE: Norwegian Wood får ikke støtte av Norsk kulturråd. Her et bilde fra sommerens Roxy Music-konsert. FOTO: SCANPIX
NULL STØTTE: Norwegian Wood får ikke støtte av Norsk kulturråd. Her et bilde fra sommerens Roxy Music-konsert. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Vi har ikke tatt ut lønn eller utbytte så lenge vi har holdt på. Vi jobber med festivalen som en bigeskjeft i helgene og på kveldstid. Vårt store frivillige apparat er den eneste grunnen til at vi klarer å holde på. Så kommer denne beskjeden. Jeg skjønner ingenting, sier Roll.

Han tror imidlertid ikke at de nå blir nødt til å avlyse neste års festival.

- Nei, dette skal vi klare. Vi har fått mange smeller de siste årene, med dårlig vær og det ene og det andre, så dette klarer vi. Men det er ikke noen vitamininnsprøytning, for å si det mildt.

- Konkurransevridende

Også Øyafestivalen mister sin støtte. I fjor fikk festivalen 200 000 kroner.

- Vi er selvsagt skuffet. Vår umiddelbare reaksjon er at vi synes dette kan virke konkurransevridende. På lengre sikt kan det medføre at vi må tenke nytt med tanke på det mangfoldet vi til nå har kunnet tilby, sier Jonas Prangerød, pressetalsmann for Øyafestivalen.

- Dere må tenke mer kommersielt?

- Det kan være en konsekvens. Vi forstår ikke helt hvordan vi skal kunne tilby det samme produktet uten støtte fra det offentlige. I tillegg merker vi oss det ikke er noen rockefestivaler i Oslo som får støtte.

Quartfestivalen får heller ingen midler av Norsk kulturråd til neste år, men daglig leder Per Bård Torvik uttaler til Dagbladet.no at dette ikke kom som noen overraskelse. Festivalen fikk heller ingen støtte i fjor.

Betydelig økning

Flere mindre norske festivaler har imidlertid grunn til å glede seg. Arrangementer som Slottsfjellfestivalen, Insomnia og Storåsfestivalen får støtte, selv om de ikke fikk det i fjor.

Totalt øker støtten til populærmusikkfestivaler med 915 000 kroner. Monica Larsson, leder i Norsk rockforbund, er fornøyd.

- Vi er veldig fornøyd med at mange har fått økt støtte, og det er tydelig at det er en kursendring på gang. Vi har tidligere vært misfornøyd med en skjev fordeling av støtte mellom sjangre, og her er det vel fortsatt noe å gå på. Men vi sutrer ikke over det nå. Økningen i støtten tyder på en god kursendring, som vi håper blir fulgt opp, sier hun.

Også festspillene og jazzfestivalene har grunn til å glede seg over mer penger. Totalt har kulturrådet delt ut 26,6 millioner kroner. Festivalstøtten har økt med 3,5 millioner kroner siden i fjor.

Se tildelingslisten her (PDF).

FORNØYD: Monica Larsson, leder i Norsk rockforbund, er fornøyd med økningen av støtten til populærmusikkfestivalene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling