AU! Ikonisk øyeblikk fra Norwegian Wood, da David Bowie fikk en kjærlighet i øyet. Foto: Henning Lillegård
AU! Ikonisk øyeblikk fra Norwegian Wood, da David Bowie fikk en kjærlighet i øyet. Foto: Henning LillegårdVis mer

Norwegian Wood

Norwegian Wood sliter igjen. Her er fire koko historier fra festivalens historie

Eller en prematur nekrolog, inspirert av NTBs kongefadese.

Kommentar

Nei da, det er slett ikke første gang folk erklærer festivalnorges grand old man for død og begravet. Norwegian Wood har likevel alltid landet på beina.

Men nå ser det ut til at det niende livet snart er brukt opp.

I fjor gikk Norwegian Wood med 680000 kroner i underskudd, fredag meldte Dagsavisen at festivalen heller ikke kommer til å få de to millionene de har søkt Oslo kommune om i driftsstøtte. Det lover ikke godt, og samtidig har konkurransen også hardnet. Med sine trivelige mainstreambookinger har for eksempel Grefsenkollen-festivalen OverOslo de siste årene totalt outwoodet wooden. Derfor, inspirert av NTB og deres kongejournalistikk i uka som gikk, trykker vi i dag Norwegian Wood-nekrologen altfor, altfor tidlig. Her er fire eksepsjonelt minneverdige øyeblikk fra Norwegian Woods historie, noen av historiene er hentet fra kollega Tom Stalsbergs «Norwegian Wood 1992-2011».

1. Da Bob Dylan følte seg som hjemme:

Bob Dylan er kjent for bra musikk og dårlig scenehumør. Men da han i 1998 gjestet Frognerbadet trivdes den ordknappe ordsmeden så godt at han sa: «I feel quite at home here actually. I was born and raised in Minnesota. The Vikings landed there long before Columbus ever did».

Publikum var i sjokk.

2. Da Bowie fikk kjærlighet i øyet:

Sto den og dirret, eller ser det bare slik ut på bildet? Om dette strides de lærde, men det er uansett riktig at David Bowie ble fly forbanna da han under konserten i 2004 fikk en kjærlighet på pinne i øyet. Gjerningskvinnen er fortsatt anonym, men sa følgende til Dagbladet etter hendelsen:

– Jeg ble stående frosset fast. Først var alt helt stille. Jeg mener det, du kunne høre ei knappenål falle idet Bowie sank ned og holdt seg for øyet. Så ble folk rundt meg rasende. «Hvem i helvete kastet?» ropte mange. Så begynte Bowie å skjelle meg ut, og kalte meg «fucking asshole» og verre ting. Jeg ville så gjerne rekke handa i været og si «det var meg, jeg mente det ikke». Men jeg torde ikke. Jeg trodde jeg skulle bli lynsjet.

3. Iggy Pops absurde backstage-krav:

Mannen som er kjent for sine kreative backstage-krav, sviktet heller ikke på Norwegian Wood i 2002. På rideren til Iggy sto det blant annet at han ville ha: Sju kortvokste mennesker kledd ut som de sju dverger, en Bob Hope-kopi og New York Times levert på døra av et overvektig bud. Han ønsket seg også en brokkoli, som han skulle kaste rett i søpla. Iggy Pop hater nemlig brokkoli.

4. Johnny Cash’ vil ha «medisin»:

Første året var det Johnny Cash, Steinar Albrigtsen og Leif Ove Andsnes som var festivalens headlinere. Cash ønsket seg 16 T-bone-steker og «utslett»-medisin det var umulig å oppdrive i Norge.

«Dette har de ikke innerst i kjelleren på Volvat engang. Mulig de har noe på Øvrevoll eller Bjerke vi kan bruke», sa legen.

Johnny Cash kom likevel.

Resten er festivalhistorie.

Det blir spennende å se hvor lenge den varer.