LEDER

Nøytralitet på gravlunden

I Oslo døpes under 30 prosent.

BEGRAVELSER: Hallstein Bjercke (V), Oslos kulturbyråd.
BEGRAVELSER: Hallstein Bjercke (V), Oslos kulturbyråd. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Med grunnlovendringen i 2012 ble statskirken opphevet i Norge. Den hadde overlevd Eidsvoll i 1814 og utallige forslag seinere om å oppheve den. Etter det har kulturdepartementet arbeidet med en forvaltningsreform for å gjøre skillet tydeligere. Det vil også gjelde gravferdsloven. En rekke utvalg og komiteer har utredet spørsmålet om hvordan lovgivningen skal utformes. Det er ennå uklart hva som blir den endelige lovgivning om begravelser.

Som følge av den århundregamle statskirkeordningen har Den norske kirke hatt ansvaret for å forvalte begravelser i alle kommuner. Selv om loven gir anledning til å overføre dette ansvaret til kommunen, har kirken og de kirkelige fellesrådene i kommunene tvilholdt på ordningen.

Men den kristne enhetskulturen i Norge er for lengst opphørt. Nye troseretninger og livssyn preger samfunnet. Dette er spesielt tydelig i byene, og i Oslo er nå bare om lag halvparten av innbyggerne medlemmer av kirken. I fjor ble bare 27 prosent av alle nyfødte døpt. Men selv på landsbasis ble under 60 prosent døpt i 2014.

Dette er bakgrunnen for at Oslos kulturbyråd, Hallstein Bjercke (V), nylig har sendt et brev til kulturminister Thorhild Widvey med anmodning om et møte for å drøfte den framtidige ordning i Oslo. Henvendelsen er direkte foranlediget av at Oslo kommune og Kirkelig fellesråd i Oslo ikke er blitt enige om å overføre ansvaret for begravelser til kommunen når avtalen mellom fellestrådet og kommunen utløper ved årsskiftet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer