Anmeldelse film «Trondheimsreisen»

Nostalgi, mest for trøndere

Historiske filmklipp servert bulter til bulter.

TRØNDERNOSTALGI: Gamle filmklipp fra Trondheims historie. Video: Storytelling Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Finnes det en urtrønder? Da tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) lette etter det typisk norske i matpakka og dukket opp med brunosten, var det mange av oss som stusset. Men kanskje forvekslet hun det med noe typisk trøndersk? For trøndere er jordnære.

Den historiebaserte dokumentaren «Trondheimsreisen» kan sees som et identitetsprosjekt, en slags jakt på trøndersjelen. Hør bare hva Rema-gründer Odd Reitan sier: «Vi er opptatt av at vi ska være jordnær, men du kan bli så jordnær at du havner under jorda te slutt.» Problemet er at ikke alle vil forstå at det er Odd Reitans stemme vi hører, for ingen av de mange stemmene som ligger som «voice over» på de gamle filmklippene, er «supret», eller identifisert med navnelapp. Riktignok vil mange gjenkjenne Liv Ullmanns stemme når hun forteller om ungdomssvermeriet rundt Gunnar: «Jeg tror han kysset meg. Men jeg er ikke helt sikker.» Kjennere vil også kunne identifisere forfatteren Anne B. Ragde og billedkunstneren Håkon Bleken på stemmene. Men ellers er det ganske forvirrende å vite hvem som snakker om hva i denne hyllesten til byen Trondheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer