Nostalgi nok for hel kanal?

De over 55-60 år skal lokkes med svisker og ønskerepriser for å gå over til DAB-radio.

KJENTE STEMMER: Nå i NRKs nye radiokanal for det eldste lyttersegmentet. Fra venstre Viggo Valle, Hanne Hoftun, Hans Petter Jacobsen og Kari Sørbø.
Foto: Julia Naglestad/NRK / NTB scanpix
KJENTE STEMMER: Nå i NRKs nye radiokanal for det eldste lyttersegmentet. Fra venstre Viggo Valle, Hanne Hoftun, Hans Petter Jacobsen og Kari Sørbø. Foto: Julia Naglestad/NRK / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Man skulle nesten tro Kalle Lisberg i P4 sto bak. Her er det tenkt kommersielt og strategisk. Den nye kanalen, NRK P1+ holdt i går morges hva NRK lovet. Her var kjente og kjære programledere som Viggo Valle (han med Påskelabyrinten) og Kari Sørbø (hun med Her og Nå). Første melodi var Deep River Boys' «When you're smiling» etterfulgt av Family Fours «Kör långsamt», The Platters «Only You» og Ray Adams (Ragnar Asbjørnsen) «Det var på Capri». Innimellom fikk vi værmelding av den godt voksne Kristen Gislefoss og gjenhør med Bjørn Sands «Stutum», som har holdt seg forbløffende godt de siste 40 åra. Hans innringte samtale med Totto Osvold kunne ha funnet sted i dag. Steinar Westin, den erfarne fastlege og sosialmedisiner fortalte oss om aldringens plager og naturlige gang. Mens datter til sagnomsuste Ingrid Wigernæs - Ine - reklamerte for forsiktig morgengymnastikk.

Vi har forstått at den opprinnelige P1, for landets mest trauste radiolyttere, var blitt for ungdommelig for de eldste. Det er en av begrunnelsene for den nye kanalen. Siden den bare finnes på DAB-radio er kanalen dessuten et fiffig lokkemiddel for å få gamle radiolyttere over på ny teknologi. Deres barn og barnebarn har dermed fått julegavetipset fra kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Harde pakker under treet, med lyd i. Bered grunnen til å si farvel til FM-sendingene.

Forutsetningen er at kanalen blir populær. At folk orker å høre om igjen alt det gamle i time etter time. Og at NRKs arkiver rommer nok nostalgi for en hel kanal i full drift.

For oss som har størst glede av det første tiåret i Finn Bjelkes Popquis, 60-tallets musikk, var det artig å høre igjen noe av dette. For yngre lyttere må det ha vært som Ønskekonserten var for oss i gamle dager. Vi ventet bare på at ønskene til bestemors 80-årsdag var ferdig.

Men de som nå okker seg over lydstrømmene i plusskanalen vil også bli eldre. De vil kunne se fram til svisker og hørespill fra 80- og 90-tallet når kanalen trenger påfyll av nye lyttere. De første vil jo dø ut etter hvert. Regjeringens tallrike dokumenter om aldersutviklingen i befolkningen viser at det aldri bør skorte på lyttere, bare de tilfredsstilles på forstandig vis. Befolkningen vil bli stadig eldre.

Den vil, hvis vi skal tro på finansminister Sigbjørn Johnsen, også bli stadig mer kjøpekraftig. Faktisk vil de eldre ha mer kjøpekraft enn unge som sitter som gjeldsslaver. Dermed må P1+ vente seg konkurranse nettopp fra Kalle Lisberg og fra Radio Norge som finansierer sine sendinger og programproduksjon med reklame. Det kan ikke NRK. Men vi vet aldri, med Erna Solberg og Siv Jensen ved roret.

Følg oss på Twitter
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.