Nostalgi på overtid

Bill Bryson synes stort sett det meste var bedre før.

BOK: Det finnes noen inngrodde forestillinger i Storbritannia, mener humoristen og reisebokforfatteren Bill Bryson: Den ene er at det var mer sol om sommeren i gamle dager. Den andre er at England burde slå Norge i fotball. Og den tredje er at Storbritannia er et stort land. Den sistnevnte myten har Bryson effektfullt slått hull på med «Notater fra en liten øy».

Nostalgisk

Det får han til ved hjelp av nostalgi. Amerikaneren Bryson er mer britisk enn dronningen. Han ville trolig ofret sitt sarkastiske vidd for å ha fått levd for 100 år siden, da imperiet styrte en fjerdedel av verdens befolkning. Brysons fremste fiende er kommunale byplanleggere. Selv dagens Oxford karakteriserer den kresne Bryson som «stygg». «Faktum er at landet sakte blir spist i hjel,» skriver han. Fordi Storbritannia bare har 445000 verneverdige hus igjen.

Selvopptatt

Populære Bill Bryson, som har bodd 20 år i England, blir kalt «verdens fremste reisebokforfatter». Det er han ikke. Bøkene er overflatiske, pludrete og selvopptatte. Men Bryson er utvilsomt blant de morsomste. Og mest selvironiske. Man føler seg privilegert som leser fordi Bryson lider seg gjennom den moderne verden for våre lattermusklers skyld.

Bare synd at Gyldendal har brukt så langt tid på å finne fram til gullgruva. Kvikkheter på bekostning av folk som prater høyt i mobiltelefonen er ikke like festlig i 2003 som det var i 1995, da «Notater fra en liten øy» første gang utkom.