Anmeldelse: «Helan og Halvan»

Nostalgisk gjensyn med elsket komikerpar

Stan Laurel og Oliver Hardy er ufortjent havnet i glemmeboka.

TIDENES KOMIKERPAR: Helan og Halvan har mer enn 100 filmtitler på merittlista. Filmen om dem handler om en karriere på hell. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Helan og Halvan»

Komedie/biografi

Regi: Jon S. Baird
Skuespillere: Steve Coogan, John C. Reilly
Premieredato: 15. mars 2019
Aldersgrense: Alle
Orginaltittel: «Stan & Ollie»

«Herlig nostalgitripp.»
Se alle anmeldelser

FILM: En rask spørrerunde blant folk i 20-årsalderen gir et nedslående resultat: Helan og Halvan, hvem er det? Komikerduen er glemt! Riktignok befant deg seg i sjiktet like under Chaplin og Buster Keaton, men kjennere vil hevde at eneste grunnen til at de ikke figurerer like høyt på historiens stjernehimmel, er at de ikke spilte inn like mange langfilmer.

100 filmer

Kortfilmene var Stan Laurel og Oliver Hardys hyppigste format, men filmografien deres teller mer enn 100 titler, både korte og lange. Men duoen er ikonisk. Jon S. Bairds biografiske komedie «Helan og Halvan» kan forhåpentligvis bidra til å gi dem tilbake den statusen de fortjener. Bløtkaker i ansiktet, pianoer som dyttes opp trapper og faller ned igjen, er hylende morsomt når det utføres av to umake fyrer med bowlerhatter.

Britisk turne

Steve Coogan spiller britiske Stan Laurel og John C. Reilly amerikanske Oliver «Babe» Hardy i filmen som innledes på høyden av duoens karriere, under innspillingen av filmen «Way Out West» i 1937. Her etableres personlighetene, Stan som hardtarbeidende manusforfatter og Ollie som en mer sedat gambler og golfspiller. Men filmens hovedfortelling foregår 16 år seinere, når jobbene ikke lenger vokser på trær og duoen må legge ut på turne i Storbritannia, i forslitte revylokaler og tredjerangs teatre. Benkeradene er heller folketomme, og duoen behandles som «has beens».

Kjærlighet

I tillegg til å gjenskape flere av komikerparets legendariske sketsjer, går filmen tett på forholdet mellom de to og deres koner, Ida og Lucille. Tilsynelatende gjør de denne britiske turneen for å skaffe sponsorer til et nytt filmprosjekt om Robin Hood («Rob’em good»), men begge vet nok at det aldri skal bli realisert. Hardy sliter med dårlig hjerte og vil pensjonere seg; Laurel orker ikke tanken på en ny partner. Det er den uslitelige kjærligheten mellom disse to stjernene på hell som blir godt ivaretatt i denne varme filmen – en salig nostalgitripp.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer