Nostalgisk lapdance med en kvapsete Nick Carter

Et av mange høydepunkter på boybandkveld i Oslo Spektrum.

MYE FOR PENGENE: Ni boyband-legender fylte scenen på Oslo Spektrum mandag kveld. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
MYE FOR PENGENE: Ni boyband-legender fylte scenen på Oslo Spektrum mandag kveld. Foto: John Terje Pedersen/DagbladetVis mer

KONSERT: Det var en a ldri så liten bonusopptreden som ventet de tidligst oppmøtte til gårsdagens felleskonsert med boyband-legendene New Kids On The Block (NKOTB) og Backstreet Boys (BSB):

Backstreet Boy Brian Littrells 9 år gamle sønn fikk innta scenen og fremføre «I Want You Back», Michael Jacksons glansnummer fra tida som barnestjerne i Jackson 5.

Et mer passende grep for å sjarmere kjernepublikumet kunne neppe vært tatt, nå som en stor andel av dem selv har en liten eller to hjemme.

«Gavepakke til eks-fans» For vel har både NKOTB og BSB markert sine comeback på 2000-tallet ved å gi ut plater med nytt materiale, men at det var tilhengerne fra storhetstida på 90-tallet som var kveldens målgruppe, var det liten tvil om.

Arrangøren solgte sågar inn arrangementet som «en gavepakke til alle tidligere boyband-fans».

Hvorvidt det var en gavepakke for alle som fortsatt er boyband-fans, ble ikke nevnt.

Damer, damer, damer Om det skulle være tvil: Vi snakker om damer, i all overveldende hovedsak.

Damer som den gang boybandene regjerte popstjernehimmelen var fnisende tenåringsjenter, og som denne kvelden kom for å hente dem fram igjen.

Noen var utvilsomt til stede da NKOTB sto på samme scene for 21 (!) år siden, men for andre har det vært en lang ventetid.

Entusiasmen var deretter; med finstasen på, og øredøvende ungpikeskrik som resultat av vorspiel med venninnegjengen.

Holder de mål? Men hvor godt leverer egentlig disse fordums helter i 2012?

Det er det stor forskjell på.

Allerede fra starten, da de to gruppene etter et felles åpningsnummer splittet seg opp og for en periode kjørte annenhver låt, var det tydelig at foregangsgutta i NKOTB holdt et helt annet nivå på både sang, dans, koreografi, lysshow og bruk av scenen.

Til og med backingbandet låt bedre med dem.

Det var rett og slett utrolig gøy å se stilige, gjennomførte og ikke minst entusiastiske framføringer av alt fra nydelige r'n'b-ballader som «Didn't I Blow Your Mind This Time» til den tidlige elektropopen i «Step By Step».

Sliten nå, Nick Carter Mens NKOTBs Jonathan og Joey fikk briljere som vokalister, hvilte Backstreet Boys altfor mye på en Nick Carter som både var ufokusert og ute av form, i så stor grad at det sugde til seg all oppmerksomhet.

Han leverte hverken som vokalist, danser, showman eller sexmagnet, og så i grunnen mest av alt ut som en litt kvapsete, dritings fyr som står på nachspiel og oppfører seg som festens midtpunkt uten å være det.

Når resten av gruppa så bare leverer akseptabelt, hjelper det dessverre ikke med all verdens superfengende hits.

Storhetstiden i bakspeilet Sammensetningen av de amerikanske gigantene er på papiret ganske genial. Den artige navnesymbiosen, NKOTBSB, er nå en ting, men ikke minst er det god valuta for pengene når de til sammen dekker rundt regnet 15 år med boyband-storhetstid.

Da Boston-baserte NKOTB slo gjennom i 1988 med andrealbumet «Hangin' Tough» og den Prince-funky hitsingelen «You Got It (The Right Stuff)», var det nemlig de som satte standarden for alle boyband som skulle komme.

Her var fem syngende og synkront dansende unggutter med pene fjes og sjarmørimage, satt sammen av en bakmann og låtskriver - Maurice Starr.

Starrs inspirasjon hadde vært hans arbeid med den svarte vokalgruppa New Edition (starten på karrierene til både Bobby Brown og Bell Biv DeVoe), men han ble aldri fornøyd med hva de klarte å oppnå kommersielt.

Med NKOTB ble det andre boller.

LANG FØRSTE RAD: Sceneoppsettet ga mange hvinende kvinner en nær-heltene-opplevelse. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LANG FØRSTE RAD: Sceneoppsettet ga mange hvinende kvinner en nær-heltene-opplevelse. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Etter noen eventyrlige år på starten av nittitallet begynte det imidlertid å gå tregere for Jordan, Jonathan, Joey, Danny og Donnie.

Kvintetten brøt med Starr, ga ut et stort sett selvskrevet album som ikke ble særlig godt mottatt, og endte med å gå hver sin vei i 1994.

Favoritter i Europa På det tidspunktet hadde så vidt det som skulle bli tidenes mestselgende boyband sett dagens lys i Orlando, Florida.

Brian, A.J., Howie, Nick og Kevin ble satt sammen til Backstreet Boys av Lou Pearlman, en musikkinteressert investor som senere også ble opphav til Justin Timberlakes boyband *NSync.

BSB fikk en treg start i hjemlandet, men i Europa slo de raskt an, og det var også her debutalbumet først kom ut - i 1996.

Kanskje hadde det noe å gjøre med stilen til de svenske låtskriverne og produsentene Denniz Pop, Max Martin og Kristian Lundin, som gjennom de neste årene skulle levere hit på hit til de dansende kjekkasene.

Det kulminerte med tredjeplata «Millennium», som med låter som «Larger Than Life», «Show Me The Meaning Of Being Lonely» og «The One» ble det mest selgende albumet i USA i utgivelsesåret 1999.

På 2000-tallet støtte imidlertid også BSB på problemer. A.J.s rusmisbruk førte til en pause mellom 2002 og 2004, og da gruppa kom på banen igjen var det uten samarbeidspartnerne fra gullalderen. Responsen var deretter.

Kjøpekraft og nostalgi I samme periode som BSB plukket opp tråden igjen, begynte en aldri så liten boyband-revival å gjøre seg gjeldende. Britenes storheter Take That og East 17 kom sammen igjen i 2006, og hakk i hæl fulgte irske Boyzone. Så, i 2008, kom turen til New Kids On The Block. Ringen var sluttet.

De fleste av disse boybandene har gjort stor suksess etter gjenforeningene.

En viktig del av forklaringen er at den gamle fanbasen nå har nådd en alder hvor de både har kjøpekraft, er mindre opptatt av ny musikk, og ikke minst har fått avstand nok til å bli yre av å mimre om gamle dager - og behov for det.

Det er også inntrykket man står igjen med etter gårsdagens Spektrum-konsert.

Lapdance med BSB Det absurde i publikums hylende reaksjon var til å ta og føle på da fire voksne, normalt utseende damer ble hentet opp på scenen for å sitte på hver sin barkrakk og få en slags musikalsk lapdance av hver sin Backstreet Boy.

SYNKRON STIL: New Kids On The Block og Backstreet Boys ankommer scenen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SYNKRON STIL: New Kids On The Block og Backstreet Boys ankommer scenen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Da Nick Carter sto med bare mikrofonen mellom sine og sin utvalgtes lepper, runget hylene over konsertsalen.

Samtidig var det veldig morsomt. Og nettopp moro var nok det det handlet om for mange av de besøkende. Å slippe hemninger, å ikke ta seg selv så alvorlig, og å ha det gøy.

Det begge band skal ha for, er uansett å gi ett hundre prosent til kontakten med publikum.

Scenen var bygget ut med en molo til en øy som sto langt ute i publikumsområdet, og dermed ga «første rad»-følelsen til svært mange. Det visste de å benytte seg av.

Fra vitalt til trist Den 2,5 timer lange konserten i Oslo Spektrum viste et sammensatt bilde av boyband-ståa anno 2012.

Pionerene i NKOTB, som nesten samtlige har rundet de 40, viste at det er fullt mulig å ha både vitalitet og ære i behold selv om man strengt tatt ikke lenger klassifiserer som «gutt», og at det å høre til den utskjelte boybandsjangeren ikke behøver å være noe å skamme seg over.

Backstreet Boys, derimot, fremsto mest av alt som en litt halvtrist gjeng med karrieren på hell, som tviholder på gamle storhetsdager.

På tide å gå en runde med seg selv.

PUBLIKUMSTEKKE: Boyband må mestre kontakten med publikum, og dét gjorde i det minste NKOTBSB til fulle. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PUBLIKUMSTEKKE: Boyband må mestre kontakten med publikum, og dét gjorde i det minste NKOTBSB til fulle. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
I FRONT: Pionerene i New Kids On The Block (foran) utklasset sine kollegaer i Backstreet Boys. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I FRONT: Pionerene i New Kids On The Block (foran) utklasset sine kollegaer i Backstreet Boys. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer