Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nostalgisk, søt filmhistorie

Kinesisk melodrama om kjærlighet til film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: «Dirrende skygge» kan godt betraktes som et kinesisk motstykke til «Cinema Paradiso», altså en nostalgisk kjærlighetserklæring til film, filmstjerner og antikverte kinomaskiner.Fordi filmen er kinesisk og utspilles mot et bakteppe av kulturrevolusjon og kinesiske og albanske filmer med titler som «Jernbanegeriljaen» og «Seier over død», blir resultatet mer eksotisk. Xiao Jiang byr også på en historie som grenser mot det melodramatiske og i overkant sentimentale. Men flott og fargerik er denne hyllesten til epoken før fjernsynets inntreden.

Virkelighetsflukt

Filmen handler om virkelighetsflukt slik filmmediet tilbyr oss. Sentralt står to barn, lille Ling Ling som tror at hennes far var en kjent kinesisk filmhelt, og klassekameraten Mao Xiaobing som blir slått og kuet av sin brutale far. Sammen flykter de to opp på et hustak der de kan se utendørskino ved hjelp av en kikkert, som også har visse magiske egenskaper.Barna skilles og møtes ikke igjen før i voksen alder. Da er han et sykkelbud som tilfeldigvis krasjer i en stabel murstein og blir angrepet av en døvstum kvinne. Han får nøkkelen til leiligheten og beskjed om å mate fiskene hennes.

Hopper fram og tilbake

Der finner han filmer og kinoutstyr som tar pusten fra ham, samt en dagbok som forklarer sammenhengen.Filmen hopper fram og tilbake i tid idet den ruller opp flere generasjoners kjærlighet til film og deres respektive skjebner. Klippene fra autentiske, revolusjonære filmer setter en historisk spiss på et melodrama som bikker mot det overdrevne.