Nostalgiske erindringer om den norske sjømanns store, lille liv

Bokperle fra Wenche-Britt Hagabakken.

NYDELIG BOK: Wenche-Britt Hagabakkens nyeste roman er en dempet perle. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
NYDELIG BOK: Wenche-Britt Hagabakkens nyeste roman er en dempet perle. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 ANMELDELSE: Wenche-Britt Hagabakken er av dem som både i format og stoff skriver relativt beskjedne romaner - bokperler vil jeg si - som i et mindre kommersielt litterært klima ville fått langt mer oppmerksomhet enn de har fått.

Hun debuterte i 2004 med «Gjenopprettelse», som av Dagbladets Øystein Rottem ble omtalt som et lite mesterstykke av en debut.

Liksom i tidligere bøker, bedriver Hagabakken også her en form for erindringsaktig femtitallsnostalgi. Jeg-stemmen Eli martres over at hennes onkel Finn nå sitter på sykehjem, pleietrengende og helt alene. Hun vegrer seg for å oppsøke ham. Hvorfor får vi et slags svar på i denne boka.

Ensomt sjømannsliv Det er en nydelig bok, dette. Gjennom Elis gjenerindringsbilder pusler Hagabakken sammen livet til denne tause sjømannen som i sine eldre år endte på loftsrommet til sin mor. Et stusslig liv, som Eli husker det da Finn «tuslet opp loftstrappa til et bitte lite krypinn der han smugrøkte og tisset i en zinkbøtte.»

Vi ser en onkel Finn komme med drosje midt på natten - med gulvteppe og lampeskjerm som gave. En taus onkel Finn, som kun snakket da han hadde noe innabords, og hvis mesterstykke det var å kunne gå på hendene. Etter hvert nærmer vi oss hans barndom, en karrig barndom til en Finn som til dels var uønsket, og som i en alder av femten dro alene til Oslo, sov på en benk i byen, mens han søkte hyre.Hagabakken er behagelig å lese — om det går an å bruke et slikt ord. Hun leter seg tilbake i tid gjennom en dempet språklig presisjon, og vakre, nokså melankolske erindringsbilder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.