Noter på blå resept

MOLDE (Dagbladet): To musikalske begivenheter, hver på sin måte unike, kom til å sette sitt preg på Molde sentrum i formiddagstimene i går.

Bak dem sto Kjell Magne Bondevik og Angry Hartley. Den ene: statsministeren som fikk oppfylt guttedrømmen om å slå stortromme i jazzfestivalens åpningsparade. Den andre: fortausmusikanten som, væpnet med orgel m/rytmeboks, år etter år øser svensktopp-perler med oppbyggelig tilsnitt over uskyldige forbipasserende. I går overrumplet de alle, statsministeren med et rytmisk uortodokst stortrommespill på takt-slag som krever tre desimaler for å kunne angis, Angry Hartley med en tolkning av «St. Louis Blues» så personlig at jeg et øyeblikk trodde han hadde fått notene på blå resept.

  • - Er det enklere å holde takten her enn i regjeringssamarbeidet? spurte jeg statsministeren da det hele var over, og fikk bekreftet mistanken om det var det ikke. Bondevik holdt for øvrig en god og personlig åpningstale, rundt regnet en milliard ganger bedre enn Anne Enger Lahnsteins fjorårsfadese. Molde-ordfører Rolf Myhres limerick av året holdt derimot stilen fra i fjor, uten at det skal utdypes nærmere her og nå. Dette er tross alt en gledens uke.
  • I går meldte jeg om arbeidstvisten i festival-avisa Fire Flate . Konflikten gjaldt hvilken type frikort medarbeiderne skal utstyres med, og etter harde forhandlinger kom partene til enighet like før lunsj i går. Dermed utkommer Fire Flate i all sin velde - 16 sider i går - og ytringsfriheten er langt på vei bedre sikret enn den egentlig har godt av.
  • Stjernene begynner å innta festivalbyen. Ved middagstid i går arriverte Carla Bley, smart antrukket i et eplegrønt ensemble, i vestibylen på Alexandra sammen med ektemann/bassist Steve Swallow. Som for ti år siden ble Carla fraktet inn fra flyplassen i sjåfør Svein Johansens limousin, en skinnende svart Cadillac Fleetwood 1957, og med sin gjenkjennede «Oh, you still got that old car?» sikret fr. Bley seg plass i sjåfør Sveins hjerte - for alltid.