Notoddens bluespris til Daniel Eriksen

Bluesfestivalen er i gang.

FIKK PRIS FOR GAMMEL BLUES: En smørblid Daniel Eriksen ble overrakt årets bluespris av Little Steven under åpningen av bluesfestivalen på Notodden i kveld. Ingen vil bli overrasket om han hopper opp på scenen også med gitar under festivalen. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
FIKK PRIS FOR GAMMEL BLUES: En smørblid Daniel Eriksen ble overrakt årets bluespris av Little Steven under åpningen av bluesfestivalen på Notodden i kveld. Ingen vil bli overrasket om han hopper opp på scenen også med gitar under festivalen. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NOTODDEN (Dagbladet): Det var stort for Daniel Eriksen (38) å få NBFs bluespris, men å få den av selveste Little Steven var ekstra gjevt.

- Det var en pris i seg sjøl, og noe av det kuleste som kunne skjedd, sier Eriksen etter at han helt overraskende ble ropt opp som vinner av den høythengende prisen under den offisielle åpningen av Notodden Blues Festival i kveld.

Spellemann Det er Eriksens år. Tidligere i år vant han Spellmannprisen for albumet «Moonshine Hymns», og i kveld altså bluesfestivalens pris. At Little Steven hadde hørt seg opp på artisten tidligere på dagen - og ville høre mer - falt også i god jord.

- Fucking fantastic, var karakteristikken fra Steven van Zandt.

- Han spiller autentisk Mississippi-blues, og det er ikke lett. Du fortjener å bli stor. Vær så snill, kom til Amerika - ofte - sa Little Steven til Daniel - og til øredøvende jubel fra om lag 4000 mennesker i det store bluesteltet midt i sentrum av bluesbyen.

Bluescruise Foreløpig har Eriksen mer enn nok med å underholde publikum under festivalen. Sju-åtte spillejobber står på programmet, blant annet flere bluescruise på Heddalsvannet.

Tidigere på dagen spilte han sammen med Vidar Busk under lanseringa av Erik Holiens bok «Balladen om Vidar Busk» i Bok &  Blueshuset. Eriksen er født i Porsgrunn og bodde i Langesund før han flyttet til Tromsø. I 1996 flyttet han tilbake til det som også er Vidar Busks gamle hjemsted - for å være en del av det gode bluesmiljøet i den delen av Telemark.

- Men hvorfor har du interessert deg for den eldgamle Mississippi-bluesen?

- Jeg var også en «Stevie Ray Vaughan-gutt» med boots og cowboyhatt, men så ble jeg overtalt av min onkel John Gerhard Steen, som drev Wrightegaarden, til å komme og høre på Roy Rogers, sier Eriksen.

Dermed ble det gammel blues - og slidegitar - på den hjemvendte «nordlendingen».

Smakebiter Det er gratiskonserten tidlig torsdag kveld, med smakebiter fra programmet og utdeling av bluesprisen, som drar i gang sommerens største eventyr i telemarksbyen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), sjøl vokst opp i Porsgrunn, sto for den offisielle åpningen.

Break even Men mannen som smiler bredest av alle på Notodden akkurat nå, er festivalsjef Jostein Forsberg.

Allerede åpningskvelden er det solgt like mange billetter til festivalen som da kassa ble talt opp etter forrige års festival. Med billettinntekter på 7,5 millioner kroner er festivalen i mål økonomisk, og morgendagen i det store teltet - med Robert Plant som trekkplaster - er så godt som utsolgt.

Tidligere på dagen var Little Steven innom Bluesseminaret for å fortelle de unge musikerne at nesten all den musikken vi hører på har sin opprinnelse i bluesen.

Nominert En som har skjønt det er Magnus Berg fra Skiptvet i Østfold, nå 19, som allerede har rukket å gi ut to album og turnert i USA. Det siste albumet, «Cut Me Loose», er også gitt ut i USA og har brakt ham en nominasjon i Blues Blast Magazines pris i klassen «New artist debutalbum» - for øvrig sammen med Joakim Tinderholt.

Han måtte innrømme at ingen av vennene likte blues, så nå reiser han rundt med et band med medlemmer som er over dobbelt så gamle som ham.

Bare musikk Berg er ferdig med videregående skole, og nå blir det bare musikk framover.

- Og du har nok å gjøre?

- Ja, jeg har mange prosjekter og mye på gang, sier Berg, som allerede har spilt live i mange år. Under festivalen har han seks spillejobber.

Det blir garantert flere i åra som kommer.

STORT TALENT:  Magnus Berg (19) er et stort bluestalent som spiller under årets festival på Notodden. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
STORT TALENT: Magnus Berg (19) er et stort bluestalent som spiller under årets festival på Notodden. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer