Notre Dame reddes. Men 30 000 franske barn sover på gata

Det store paradokset.

UFATTELIGE SUMMER: De to patriarkene François-Henri Pinault og Bernard Arnault har gitt ufattelige summer til restaurering av Notre-Dame etter brannen. Men de har mer å ta av, til sammen har de mer å rutte med enn det staten Kroatia kan vise til. Foto: Thibault Camus / AP / NTB Scanpix
UFATTELIGE SUMMER: De to patriarkene François-Henri Pinault og Bernard Arnault har gitt ufattelige summer til restaurering av Notre-Dame etter brannen. Men de har mer å ta av, til sammen har de mer å rutte med enn det staten Kroatia kan vise til. Foto: Thibault Camus / AP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Vi lever i en verden hvor to menn kan skrape sammen tre milliarder kroner til restaureringen av en gammel kirke på mindre enn seks timer, samtidig som 140.000 av deres landsmenn er hjemløse og hver åttende franskmann levde under fattigdomsgrensen i 2017.

Mandag i påskeuka sto verdens mest kjente katedral i flammer. Og da Notre Dames karakteristiske spir knakk sammen i flammehavet ble det plutselig tydelig at det storslagne bygget sto i fare for å reduseres til aske og pinneved.

Maktesløsheten utløste et sjokk som for mange fikk en personlig dimensjon: enhver respektabel ferietur til Paris har Notre-Dame på programmet. Plutselig sto tusenvis av minner fra kjærlighetens by i fare for å gå opp i røyk.

Bare timer etter at kirkespiret knakk og situasjonens alvor var et faktum, var lettelsen derfor stor da to av Frankrikes rikeste familier meldte seg på gjenoppreisningsprosjektet av den franske kulturskatten. Ledet an av patriarkene François-Henri Pinault og Bernard Arnault, ble det lovet bort intet mindre enn tre milliarder norske kroner til restaureringen av hva enn som ville være igjen av katedralen.

Arnault er administrerende direktør i LVMH – verdens største produsent av luksusvarer, kanskje best kjent for sine karakteristisk rutete Louis Vuitton-vesker. Ifølge Forbes er han også Europas rikeste mann, med en formue på omkring 91,3 milliarder dollar. Sammenliknet med Arnault sitter Pinault på skarve 30 milliarder euro. Han er likeledes sjef for Gucci og eier av den franske toppfotballklubben Rennes.

Sammen har de to dermed mer å rutte med enn det staten Kroatia kan vise til. I kjølvannet av de sjenerøse donasjonene har derfor kritiske røster vært ivrige etter å sette ting i perspektiv: hvis du har tretti tusen kroner på bok og donerer en tier til restaureringen av Notre-Dame, har du gitt en omtrentlig tilsvarende del av formuen din som de to moteløvene.

Å undergrave pengegavene fordi Pinault og Arnault er styrtrike er selvsagt tåpelig. De er garantert utmerkede forretningsmenn begge to og en restaurert katedral er i alle tilfeller bedre enn den nedbrente varianten. Et gjenoppreist Notre-Dame vil kunne nytes av alle og enhver og selv de mest hardføre venstreradikale vil vel heller ha tre milliarder brukt på et fellesgode enn ferieturer og kaviar.

Den finansielle mobiliseringen understreker likevel et fundamentalt paradoks som har druknet i mediestormen denne uka: Vi lever i en verden hvor to menn kan skrape sammen tre milliarder kroner til restaureringen av en gammel kirke på mindre enn seks timer, samtidig som 140.000 av deres landsmenn er hjemløse og hver åttende franskmann levde under fattigdomsgrensen i 2017.

Notre-Dame vil forhåpentligvis være så god som ny i løpet av få år. I mellomtida forblir 30.000 franske barn sovende på gata, grublende på hva slags utdannelse det nå egentlig er de trenger for å kunne kjøpe et fotballag når de blir store.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.