Nøttegeneralen er blitt snekkerlærling

Men Roald Øyen (71) sliter ifølge kona med å få konstruksjonene i vater.

PÅSKENØTTER: Roald Øyen har laget påskenøtter til Dagbladets lesere. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
PÅSKENØTTER: Roald Øyen har laget påskenøtter til Dagbladets lesere. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Stafettpinnen, eventuelt nøtteknekkeren, er overlevert, pensjonisttilværelsen inntatt. Det er ett år og tre måneder siden Roald Øyen (71) pakket sammen sakene og sluttet i NRK.

Likevel, det er bare en nøttegeneral i Norges land. Til årets påske har Øyen laget en påskequiz til Dagbladet.

- Offentlighetens minne er veldig kort, så 14 dager etter at jeg var ferdig i NRK regnet jeg med at jeg var gått i glemmeboka. Jeg synes det er morsomt å få bryne seg litegrann. Så da er det jo hyggelig å kunne gjøre noen sånne stunt igjen, sier Øyen om engasjementet.

Ikke helt i vater Da han sluttet i statskanalen etter rundt 50 års tjeneste visste han ikke hva han skulle finne på. Ved siden av å lage quiz til spesielle anledninger har han begynt å snekre en del.

- Det er ikke alltid like vellykket. Nina, min kone, mener at jeg aldri får noe av det jeg lager til å være i vater. Hun har et falkeblikk for ting som ikke er lodd- eller vannrett, ler Øyen.

Da Øyen sluttet var det komikerduoen Øystein Bache og Rune Gokstad som overtok både Jule- og Påskenøttene. Og nøttenes far er strålende fornøyd med etterfølgerne.

- Sett fra mitt synspunkt så kunne man ikke fått bedre arvtakere. De har humorelementet, som er veldig viktig. Jeg var mer nøktern og faktaorientert, mens de tvister og vrir på det. Det tror jeg passer formatet, sier Øyen.

Toveiskommunikasjon Påskenøttene startet opp på begynnelsen av åttitallet. Ifølge Øyen var det programmets interaktivitet som gjorde det populært.

- Vi fikk seerne til å aktivisere seg. Folk syntes det var artig med en liten utfordring i stedet for å bare sitte og ta imot. Det var ikke gjort så mye av det før, sier han.

- Jeg tror at de fleste synes det er morsomt la seg teste hvis man slipper å bli stilt til rette for det. Dessuten satt man ofte sammen med familien, så man var flere om å løse oppgavene. Og de var ikke så vanskelige at det gjorde noe.

Jobbet med datteren De siste årene fikk han sjansen til å lage nøttene sammen med datteren Camilla, som også jobbet i NRK.

- Jeg trodde det skulle være rart. Men det gikk helt fint. Man tilpasser seg og opererer profesjonelt. Helt naturlig, som med hvilken som helst annen medarbeider, sier Øyen.

- Når merket du at «Påskenøttene» var blitt tradisjon?

- Det var en gradvis prosess, men utover 90-tallet ble det mer kuriøst. Vi hadde holdt på så lenge. Men vi forsøkte å følge litt med og tilpasse oss det moderne billedspråket.

Liker parodien Øyens folkekjære program ble etterhvert som kjent kopiert på TV 2, der Kristian Ødegård presenterte høytidsquiz på en umiskjennelig Øyensk måte.

Parodien gjorde at Påskenøttene ble mer populære de årene NRK og TV 2 sendte samtidig.

- Jeg lærte meg at jeg skulle være litt mer forsiktig med å gestikulere med hendene. Det så jeg ikke før Kristian Ødegård etterlignet meg. Men det var bare flott å bli parodiert, sier Øyen.

- Du blir aldri lei av å være nøttegeneral, da?

- Nei, så lenge det er general så er det jo greit. Da er man jo øverstkommanderende, sier han.

OVERTOK FOR ØYEN: Øystein Bache og Rune Gokstad.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OVERTOK FOR ØYEN: Øystein Bache og Rune Gokstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Hva slags grad tildeler du arvtagerne dine?

- Øystein og Rune har kommet veldg langt. De er på major- eller kanskje oberstløytnant-nivå. De er stabsoffiserer i allefall, humrer Øyen.

PARODIERTE ØYEN: Komiker og programleder Kristian Ødegård.  Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
PARODIERTE ØYEN: Komiker og programleder Kristian Ødegård. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer