Åpne for Tjøme: Nøtterøy Arbeiderparti sier nei til Tønsberg, men er åpne for en sammenslåing med Tjøme dersom befolkningen ønsker det, skriver Jon S. Andersen.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Åpne for Tjøme: Nøtterøy Arbeiderparti sier nei til Tønsberg, men er åpne for en sammenslåing med Tjøme dersom befolkningen ønsker det, skriver Jon S. Andersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Nøtterøy har lite å tjene på sammenslåing

Det er ikke sånn at større alltid er bedre. Faktisk har regjeringen selv sagt at den størrelsen Nøtterøy har er ideell.

Meninger

Nøtterøy er en stor kommune i norsk sammenheng. Med våre godt over 20 000 innbyggere er vi store nok til at vi også i fremtiden vil kunne levere gode tjenester av høy kvalitet til innbyggerne. Samtidig er vi små nok til at avstanden mellom de som bestemmer og folk flest ikke blir for stor.

Det er liten tvil om at innbyggernes innflytelse vil reduseres dersom en sammenslåing blir gjennomført og Nøtterøy blir en liten del av en stor regionskommune. Vår kommune er stor nok til at det er mulig å rekruttere kompetente politikere, og liten nok til at de aller fleste som bor her kjenner til en eller flere av medlemmene i kommunestyret i sitt nabolag. Det skaper en viktig legitimitet og følelse av at det går an å nå frem med sine meninger. Størrelse er ikke et mål i seg selv - nærhet til beslutningene og politikerne som tar dem er en viktig verdi som bør tillegges sterk vekt.

Det vil også bli langt enklere å privatisere driften av offentlige velferdsoppgaver dersom vi blir del av en storkommune. Det er åpenbart enklere å privatisere driften av ett sykehjem dersom det er syv sykehjem i kommunen, enn hvis det er to. Det er ingen ting som tyder på at det blir høyere kvalitet på tjenestene eller billigere for kommunen når drift av slike virksomheter overlates til private konsern - som skal tjene penger. For Arbeiderpartiet er gode offentlige tjenester for alle en selvfølge. Selv om private også i fremtiden skal bidra, er det bare fellesskapet som kan skape trygghet for alle.

De utredningene som er foretatt - selv om de aldri ble sluttført - viser at Nøtterøy har svært lite å tjene på en sammenslåing. Det er ikke sånn at større alltid er bedre. Faktisk har regjeringen selv sagt at den størrelsen Nøtterøy har er ideell. Tønsberg vil alltid være vår by. På en lang rekke områder samarbeider vi godt, og det skal vi fortsette å gjøre selv om vi fortsetter å være to selvstendige kommuner.

Nøtterøy Arbeiderparti sier derfor nei til TNT (Tønsberg/Nøtterøy/Tjøme), men vi er åpne for en sammenslåing med Tjøme dersom befolkningen ønsker dette. Arbeiderpartiet er vanligvis kritiske til bruk av folkeavstemninger, men vi mener at en endring av kommunestruktur er en så grunnleggende avgjørelse at det bør avholdes folkeavstemning.

Det blir som om du skal slå sammen to bedrifter - du spør generalforsamlingen først.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.