Noveller fra fysiske og moralske grenseområder

Sterk samling fra Nathan Englander.

Foto: Kathy Willens / AP / NTB Scanpix
Foto: Kathy Willens / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Vil du vite hva jeg følte? Vil du vite om jeg gråt? Vi snakker ikke om sånt i min familie, vi forteller ikke såpass som jeg har gjort her en gang. Jeg har allerede gått for langt.»  

Jødisk-amerikanske Nathan Englander strekker seg langt i mange retninger i sin nye novellesamling, «Hva vi snakker om når vi snakker om Anne Frank».

Han skriver personlig om kjærlighetssorg og familie i novellen «Alt jeg vet om min familie på morssiden» som sitatet ovenfor stammer fra, mens hans i andre er en mer distansert fortellerstemme som gir oss historien om en israelsk bosetning, eller opplevelsene til en ung jødisk gutt som så vidt overlever Holocaust.  

Sider av samme sak De åtte novellene i samlingen lener seg altså ikke på hverandre, de står støtt på sine egne sider, men likevel har Englander klart å skrive en bok som også føles som en helhet. Den jødiske tematikken, fra antisemittisme, til tro og tvil, ekstremisme og språk er én ting som fører dem sammen, men enda viktigere er det overordnede ønsket om å forstå mennesket, på godt og ondt.

Englander gir ikke bombastiske svar, men lar oss hele tiden se historiene fra flere sider, slik at vi selv ikke lenger blir så sikre på hva som er rett og galt, forkastelig eller storsinnet.  

Dystre gleder I den mørke «Camp Sundown» viser han hvordan et leirskoleparadis for eldre kan bli til et regelrett mareritt fordi noen mener de har rett på hevn. Og i «Gratis frukt til unge enker» ser vi hvilken smitteeffekt ondskap har, men også hvordan det kan forstås og stoppes.

Noveller fra fysiske og moralske grenseområder

Selv om temaene generelt er temmelig dystre, klarer Englander å unngå tristessen. Han har hele tiden gode observasjoner og underfundigheter på lur.

Som når en gjeng jødiske gutter trener på hverandre for å tørre å banke opp en mobber:

 «[...]for oss var det intet mindre enn et mirakel av typen vann-til-vin da Aaron Blum pissa blod. »

Skjønnlitterære resonnement Englander er en novellist som tar leseren med på skjønnlitterære resonnementer, han har ikke bare overraskende slutter i sikte, selv om noen av novellene også byr på det. De er en glede å lese. Jeg blir ofte lei av novellesamlinger hvor alle novellene har pangslutter, men før slutten er det bare er traurig grusvei som fører fram til stupet.

I Englanders noveller er derimot alle deler like viktige, og han binder historiene sine sammen som kranser. Og som en helhet har dette blitt en virkelig vakker bukett.  

Oversetter Kyrre Haugen Bakke har også gjort en god jobb. Til tross for mange jiddische fremmedord flyter teksten uforstyrret fram, og skulle noen ønske å lære mer om disse uttrykkene, er det en liten, kjekk ordliste bakerst i boka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer