Noveller på Nobel-nivå

Livsnære noveller uten unødig staffasje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Beundrerskaren til kanadiske Alice Munro er stor. Hun har dessuten mottatt en mengde utmerkelser for sitt forfatterskap. Hun skildrer ofte kvinners intimsfære; forholdet til ektemenn og beilere, til venninner, foreldre og barn.

Stoffet er alltid sterkt, selv om de hverdagslige trivialitetene som preger alles liv, også gis en naturlig plass. De uventede vendingene er kanskje mindre framtredende i årets noveller. Men den uberegnelige skjebnen har fremdeles stort spillerom og gjør fortellingene like lavmælt dramatiske som tidligere. «Rømlingen» rommer flere historier det er vanskelig å riste av seg.

Livsløpsnoveller

Munro er en mester innen novellesjangeren. Det har ofte vært hevdet at den knappe formen til tross greier hun nyansert å favne hele liv i historiene sine. I årets bok utforsker hun novellens muligheter ytterligere. Ikke bare gjennom ulike fortellerstrategier, men også ved å la flere av novellene følge samme skikkelse.

Tre av bokas åtte historier forteller om Juliet: Fra hun som ung og begavet doktorgradsstudent møter mannen som skal prege livet hennes, til hun som nybakt mor besøker barndomsstedet og de skrantende foreldrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer